Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pavilon opic v zoo se na několik měsíců uzavře. Začne jeho rekonstrukce

Liberecká zoo zahajuje rekonstrukci pavilonu opic. Zavřený a nepřístupný pro veřejnost bude minimálně do listopadu. Pavilon projde výraznou proměnou, budou vyměněny veškeré skleněné plochy, zvětší se vnitřní ubikace menších druhů opic a v návštěvnické části přibydou nové vzdělávací prvky.

Rekonstrukce přichází na konci hlavní návštěvnické sezony. Pavilon projde výraznou proměnou. „Menší druhy opic, které pavilon obývají, se dočkají větších vnitřních prostor a návštěvníci se mohou těšit na nové vzdělávací a dekorativní prvky i zbrusu novou podlahu a skla, jež zpříjemní výhled na chované primáty,“ popsala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Kvůli rekonstrukci musela pavilon opustit většina chovaných druhů, zůstala pouze skupinka tří šimpanzů. „Mangabejové žlutobřiší a giboni bělolící byli dočasně umístěni v Zoo Ostrava, makaci lví byli přesunuti do uvolněného výběhu po mangabejích a kočkodani Dianiny společně s tamaríny pinčí našli dočasné útočiště v zázemí liberecké zoo,“ dodala mluvčí.

Zoo chová také makaky lví, ti už se ale do Liberce nevrátí. „Abychom mohli zvětšit výběhy a s tím i zlepšit životní podmínky a welfare našich primátů, po dohodě s mezinárodním koordinátorem jsme se rozhodli ukončit chov makaků lvích,“ vysvětlila zooložka a kurátorka chovu primátů Petra Bolechová.

Přestože se podle ní jedná o ohrožený druh, četnost jeho populace chovaná v lidské péči je dlouhodobě stabilní. „Oproti tomu mangabejové žlutobřiší, kočkodani Dianiny i giboni bělolící jsou v zoologických zahradách chováni poměrně vzácně, a proto je v zájmu záchrany druhu naopak jejich chovy rozšiřovat,“ dodala.

Makaci lví ale v Liberci zůstanou až do poloviny října, pak se přestěhují do jiných zahrad.

Rekonstrukce zoo vyjde na asi dva miliony korun. Zoo také ještě letos zahájí práce na novém pavilonu pro novozélandské papoušky nestory kea i na rekonstrukci návštěvnické části pavilonu žiraf. Dokončeny by měly být i stavební a technické úpravy v pavilonu tropů, které přinesou lepší klima a podmínky jak zvířatům, tak i tropickým rostlinám.

„Veřejnost může naše další plánované investiční záměry včetně jejich vizualizace a aktualit průběžně sledovat na našich webových stránkách v podsekci Budoucnost Zoo Liberec,“ dodal ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, Liberec, zoo liberec, pavilon opic, opice, rekonstrukce, pavilon, Zoologická zahrada Liberec, Zoologická zahrada Ostrava, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon opic v zoo se na několik měsíců uzavře. Začne jeho rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.