Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Libereckém kraji od začátku roku ubyly stovky obyvatel. Hlavní důvod je covid

V Libereckém kraji s pandemií covidu dál ubývá obyvatel, na konci června žilo v kraji 437 178 lidí, o 392 méně než na začátku roku. V souvislosti s koronavirovou pandemií zemřelo víc lidí, než umíralo před covidem. Narodilo se ale také výrazně méně dětí, přirozenou cestou tak kraj přišel o 509 obyvatel. Podle údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), nepomohla ani migrace, protože touto cestou získal kraj jen 117 nových obyvatel.

V Libereckém kraji zemřelo za prvních šest měsíců letošního roku 2495 lidí, což je o čtvrtinu méně než za stejné období loňského roku, kdy bylo zemřelých 3319. V dobách před pandemií bylo ale zemřelých podstatně méně. Podle oficiálních statistik ministerstva zdravotnictví (MZ) podlehlo v kraji do konce června komplikacím spojeným s koronavirem 157 lidí, loni jich za stejné období bylo 839, to je více než pětkrát víc, o rok dříve bylo takových případů jen pět. Podle údajů ČSÚ umíralo v Libereckém kraji v posledních deseti letech před pandemií v první polovině roku v průměru kolem 2266 lidí.

Přirozený úbytek obyvatel nedokázala zmírnit ani porodnost. V první polovině letošního roku přišlo v Libereckém kraji na svět jen 1986 dětí, to je o 166 méně než ve stejném období loňského roku. Podle statistik se počet narozených dětí od roku 2010 nikdy pod 2000 nedostal. V průměru přišlo v posledních deseti letech před koronavirem v kraji v prvním pololetí na svět zhruba 2330 dětí, nejméně jich bylo v roce 2014, kdy se narodilo 2197 dětí.

Obyvatel podle statistik ubylo v polovině krajů, přírůstek zaznamenaly Praha, střední Čechy, Jihočeský, Plzeňský a Pardubický kraj, Vysočina a jižní Morava. V Libereckém kraji nepomohla úbytek obyvatel v první polovině roku výrazněji zmírnit ani migrace. Do kraje se sice přistěhovalo 2743 lidí, 2626 jich ale z kraje odešlo. Kraj tak stěhováním získal jen 117 nových obyvatel. Před rokem byl přírůstek stěhováním vyšší - do kraje se do konce června přistěhovalo o 578 lidí víc, než jich odešlo.

V souvislosti s válkou na Ukrajině v kraji přibylo Ukrajinců. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku 8294 Ukrajinců, což byla zhruba třetina všech cizinců v regionu. Na konci června jich mělo trvalý či přechodný pobyt v některém ze čtyř okresů kraje 23 824, to je téměř 60 procent všech hlášených cizinců. Podle ČSÚ získalo do konce června v kraji pobytové oprávnění v souvislosti s válkou na Ukrajině 15 350 lidí, 65 procent jsou ženy.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, demografie, 1. pololetí, ČSÚ, Liberecký kraj, covid, COVID-19, Český statistický úřad, pandemie, ruská invaze na Ukrajinu, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji od začátku roku ubyly stovky obyvatel. Hlavní důvod je covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.