Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Crystal Valley Week sklízel úspěch. V plánu je i na příští rok

PR článek

Město Liberec nabídlo poslední prázdninový týden bohatý program Křišťálového údolí. Crystal Valley Weeku se zúčastnily i světově známé osobnosti. Už teď je jasné, kdy se bude další ročník akce konat.

Ve dnech 23. srpna až 28. srpna se uskutečnil Crystal Valley Week v Liberci. Návštěvníci si mohli prohlédnout umění s regionem spojených sklářů a šperkařů. Viděli také jinak bězně nepřístupné prostory. Celé Křišťálové údolí bylo velmi vydařené. „Křišťálové údolí má ohromný potenciál na nejrůznějších úrovních a v mnoha oblastech, dotýkajících se cestovního ruchu. Vidíme to s každým dalším krokem. Nikdy tu nebyly téměř každý týden novinářské týmy ze všech zemí světa. Po celé zeměkouli vycházejí články o fenoménu skla z Křišťálového údolí, který je tu soustředěn v koncentraci a šíři technik, které nikde jinde na světě k vidění nejsou. Cestovní kanceláře z celého světa se o zdejší region zajímají a my všichni si musíme uvědomit, že je to příležitost," řekla členka Zastupitelstva města Liberec Květa Vinklátová.

Program byl velmi nabytý. Jako první se otevřela Křišťálová věž v Severočeském muzeu v Libeci, následoval průvod městem za doprovodu velkoformátové loutky Skláře. Večer patřil slavnostnímu zahájení Crystal Valley Week v divadle F. X. Šaldy v rámci hudebního festivalu Lípa Musica. „Letos nás příjemně překvapil zájem veřejnosti, kde návštěvnost Křišťálové věže v Severočeském muzeu překročila dva tisíce osob během prvních šesti dnů," sdělil ředitel Crystal Valley Week David Pastva.

Křišťálová věž v Severočeském muzeu v Liberci

Středeční program pak odhalil plastiky a setkání s tvůrcem plastiky Plameňáci v Zoologické zahradě Liberec Jiřím Pačinkem. Následovala vernisáž panelové výstavy Skláři z Křišťálového údolí před Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci. Sklo také proniklo i do světa tónů a akordů. Na skleněnou flétnu zahrál na pódiu na nám. Dr. E. Beneše umělec Jakub Nitsche a nástroj ze skleněných tyčí Bohemian Cristal Instrument rozezněla Lenka Morávková. Středeční program dále nabídl v liberecké Malé výstavní síni i setkání s česko-brazilským umělcem Ricardem Hoineffem, který návštěvníky provedl svou výstavou Sklo v překladu.

Čtvrtek patřil exkurzi v Preciosa Lighting v Kamenickém Šenově, kam byl naplánován výlet autobusem, který si návštěvníci museli předem rezervovat. Celkem se výletu účastnilo 35 zájemců. Odpoledne program pokračovat s Lasvit show v budově Linserka, kde bylo komentované představení umělecké instalace. „Na dalších místech (náměstí, Linserka) jsme počet lidí nemohli počítat, ale viděli jsme velký zájem i o „Kino SKLO“, foukání skla AJETO, brusičskou dílnu pana Zvěřiny a podobně," dodal Pastva. Večer byl ve znamení Pecha Kucha Night na téma Sklo, Sklo, Sklo! v kině Varšava, kde byla návštěvnost 180 osob. 

V další den se uskutečnil Den otevřených dveří v ateliéru Salanský. Následovala módní přehlídka a talkshow s Liběnou Rochovou v tramvajovém depu DPMLJ v Liberci.„Nepříjemně nás překvapila ničivá bouře v pátek večer, která narušila průběh večera s paní Liběnou Rochovou a bohužel zničila stánky i mnoho skleněných výrobků na náměstí před radnicí. Nemohli jsme tak uspořádat sobotní Křišťálový trh, který ale nahradíme v novém termínu 14. až 15. října 2022 v liberecké knihovně," doplnil Pastva.

Předposlední den probíhal Křišťálový trh na nám. Dr. E. Beneše, kde probíhaly workshopy, občerstvení, divadlo pro děti a design. Uskutečnila se také další módní přehlídka. Návštěvníci se mohli těšit na setkání se světově známou osobností oděvního světa jako je Blanka Matragi. Přehlídka Made in Jablonec se konala v netradičním prostředí DPMLJ. 

Módní předhlídka v DPMLJ s Blankou Matragi

Crystal Valley Week pak ukončil dechový orchestr mladých žáků ZUŠ Tachov na nám. Dr. E. Beneše. Návštěvnící se mohou však těšit už na další ročník, který bude probíhat od 27. sprna do 1. září 2023. „Chceme nově více prezentovat bižuterní výrobu. Určitě budeme dále pracovat s tématem móda," informoval Pastva.

Letošní ročník byl opravdu vydařený. „Jsem ráda, že se každé akce v rámci Crystal Valley Week zúčastnila spousta lidí, že za mnou a mými kolegy chodili a byli nadšení. A také se ptali, jestli bude Crystal Valley Week příští rok znovu. Ano, bude. A znovu bude originální. Škoda jen, že jsme kvůli počasí přišli o Křišťálový trh na náměstí před libereckou radnicí. Už teď přemýšlíme, jak jej ještě do Vánoc uspořádat pod střechou. Měli jsme pozvaných na padesát výrobců skla a šperků. Byla by škoda je nepředstavit. Máme tu skvělé šikovné lidi. Buďme na ně hrdí,“ dodala Vinklátová.

Kromě náhradního Křišťálového trhu, který se uskuteční 14. až 15. října 2022 v liberecké knihovně, je v plánu ještě víkend Křišťálového údolí, a to 12. až 13. listopadu 2022. Poslední jsou na programu Vánoce v Křišťálovém údolí 10. až 11. prosince 2022.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Crystal Valley Week/ Matyáš Gál

Štítky Liberecký kraj, Liberec, Crystal Valley Week, údolí, sklo, Severočeské muzeum v Liberci, knihovna, Květa Vinklátová, Blanka Matragi, Liběna Rochová-Svobodová, Vánoce, Lasvit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Crystal Valley Week sklízel úspěch. V plánu je i na příští rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.