Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé k nim přecházejí z ostatních firem. Ontex si zakládá na příjemném pracovním prostředí

PR článek

Jeden z největších zaměstnavatelů v regionu, turnovský výrobce dětských a inkontinenčních plen a dámských hygienických potřeb v Česku působí už téměř 30 let. V současnosti zaměstnává přibližně devět stovek lidí a do svých řad neustále nabírá nové zájemce. Na ty čeká velmi štědrá škála benefitů včetně 13. a 14. mzdy nebo čtvrtletních bonusů.

Firma Ontex, mezinárodní skupina se sídlem v Belgii a prodejem ve 110 zemích, má v České republice dlouholetou tradici. Své fungování odstartoval Ontex v ČR již v roce 1993 a o čtyři roky později otevřel pobočku v Turnově. Hlavní část výroby se soustředí na produkty pro péči o děti a dámskou hygienu. Před necelými deseti lety se závod rozrostl také o výrobu inkontinenčních plen pro dospělé. 

Jde nám o to, aby se lidé ráno do práce těšili

V současnosti je turnovský Ontex největší evropskou pobočkou společnosti, za což vděčí mimo jiné svým zaměstnancům. To, jak jsou pro firmu zaměstnanci důležití, se odráží na skutečně pestré nabídce benefitů. Kromě čtvrtletní výkonové KPI odměny, která v ročním součtu nezřídka dosahuje výše jedné měsíční mzdy, oblíbené 13. a 14. mzdy, penzijního spoření, životního pojištění nebo rodinných permanentek, se zaměstnanci těší také z odměn za zaškolování, výuky cizích jazyků nebo zvýhodněného mobilního tarifu.

Navíc je pro ně zajištěna obousměrná doprava z okolních měst (Železného Brodu, Lomnice, Semil, Liberce, Jablonce, Žďáru a dalších) a rehabilitace zdarma přímo ve firmě. Využít mohou až 6 dní zdravotní dovolené. Firma nemá celozávodní dovolenou, tudíž zaměstnanci nejsou tlačeni do toho, aby si brali volno v době, která se jim nehodí. Dovolenou si vybírají po individuální domluvě s vedoucími. Ontex pořádá i společenské a sportovní akce a například k letošnímu výročí čtvrtstoletí existence pobočky v Turnově dostali zaměstnanci na určitých pozicích přidáno až o 4 tisíce korun.

Zaměstnanci jsou pro Ontex zkrátka na prvním místě. „Kromě těch standardních věcí, jako jsou zaměstnanecké benefity, jdeme ale i víc do hloubky,“ vysvětluje vedoucí personálního oddělení Markéta Pekárnová. „Zlepšením firemní kultury se snažíme vytvořit takové pracovní prostředí, které se bude zaměstnancům líbit, budou ráno rádi vstávat do práce, která je bude bavit, budou mít fajn kolektiv a taky skvělého šéfa,“ doplňuje.

Člověka nikdy nenahradí žádný stroj, proto se o naše kolegy staráme

Kromě benefitů, které měsíčně dosahují hodnoty skoro 10 tisíc korun, si Ontex zakládá i na jiném, lepším přístupu k lidem. „I u nás klademe důraz na výkon. Jsem ale přesvědčena, že způsob, jakým to děláme, je založen na vzájemném respektu,“ říká Pekárnová. Při práci není tlačeno na minutový výkon, podstatný je celkový výsledek. Velkou roli v tomto hrají vedoucí, kteří jsou zpravidla dlouholetými zaměstnanci. „Jsou zkušení, zajímají se, o své kolegy pečují. Uvědomují si důležitost zaměstnanců a jejich roli při plnění společných cílů,“ dodává personalistka. Žádný stroj podle jejích slov totiž nepojede bez kvalifikované obsluhy a ani drahé vybavení nemůže nahradit šikovné ruce operátora, baliče či procesního technika.

Přestože turnovská pobočka už teď zaměstnává kolem devíti set lidí, stále stojí o nové uchazeče. Zájem soustředí primárně na výrobní pozice, především pak operátory – seřizovače. „Na tyto pozice bereme i úplné začátečníky, které vše naučíme. Máme know-how, které s nováčky sdílíme a díky kterému mohou profesně vyrůst,“ popisuje Pekárnová a doplňuje, že je důležité, aby se lidé chtěli učit. Oceněno je zpravidla to, když se zaměstnanci ptají a zajímají o svoji práci, navrhují zlepšení a spolupracují. Až třicetitisícová odměna pak čeká na toho, kdo Ontex jako zaměstnavatele doporučí.

Nikdo si tu nehraje na manažery, vedoucí svým podřízeným naslouchají

Zaměstnanci, kteří mají zájem o změnu pozice, jsou zaškolováni přímo ve firmě. Kariérní postup je tedy vítán. „Uvědomujeme si, že role vedoucího je stěžejní a pro mnoho lidí klíčová. Ostatně lidé neodchází od špatných firem, ale od špatných manažerů,“ vysvětluje personalistka. Firma se věnuje rozvoji vedoucích dlouhodobým rozvojovým programem.

„Naši nadřízení mají profesionální a lidský přístup. Samozřejmě všichni víme, že ne každý člověk vyjde s každým, ale právě proto oceňuji, že tým lídři vždy hledají způsob, jak v dané situaci vše vyřešit nebo poradit. Ať už se jedná o pracovní, či osobní důvody,“ popisuje Dana Böhmová, kontrolorka výroby. „Také všichni víme, jaká je dnešní doba a proto velmi oceňuji konání různých akcí pro každé oddělení. Je fajn, že náš nadřízený pořádá společenské akce, kterými se stmeluje kolektiv,“ doplňuje.

Řada lidí k Ontextu přechází z jiných firem. „V Ontexu se mi oproti předchozímu zaměstnání líbí kolektiv, lepší komunikace a spolupráce s tým lídry,“ vyzdvihuje výhody operátor výroby David Vávrů a dodává, že v porovnání s minulým zaměstnáním zažívá v Ontexu jen minimální stres. Navíc si chválí, že domů chodí s čistou hlavou.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Ontex, dámské hygienické potřeby, plenky, Česko, mzda, Turnov, operátor, Belgie, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé k nim přecházejí z ostatních firem. Ontex si zakládá na příjemném pracovním prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.