Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nečekaný nález. Při rekonstrukci muzea našli v historické jímce láhev od piva. Při stavbě budovy ji tam nejspíš zapomněl zedník

Liberecké muzeum se na sociálních sítích pochlubilo kuriózním nálezem. Při rekonstrukci budovy se totiž při čištění historické kanalizační jímky z roku 1898 našla stará pivní lahev, kterou tam nejspíš při samotné stavbě budovy tehdy zapomněl jeden ze zedníků. Lahev je nyní jako exponát na výstavě Liberecké fragmenty.

„Jednalo se o vcelku běžně tvarované a barvené lisované sklo s dochovaným porcelánovým uzávěrem včetně kovového mechanismu zavírání. Nejzajímavějším údajem na láhvi je ozdobně vyznačený monogram i celé jméno jejího majitele Gottfried Tugemann – Reichenberg,“ popsali pracovníci muzea.

Podle vysvětlení muzea ale nejde o název tehdejší hospody. Podnikatele Gottfrieda Tugemana v libereckých archivech skutečně najdeme, a to právě v 80. a 90. letech 19. století, ze kdy pochází stavba muzea. Podle muzea ale pivní lahve byly majetkem firmy, která do nich stáčela pivo a účtovala si za ně zálohy. „Někdy to mohl být pivovar, jindy hospoda či restaurace a v některých případech, jako byl v daném období právě Tugemann, se jednalo o specializovanou stáčírnu nápojů, která pivo „pouze“ dále distribuovala,“ vysvětlilo muzeum.

Lahev byla po více než stovce let v kanalizační jímce ve značně zašlém stavu, muzejní konzervátor Čestmír Maleček ji ale očistil a láhev nyní je jako jeden z exponátů v expozici Liberecké fragmenty, kde si ji návštěvníci mohou prohlédnout mezi ukázkami potravinářských výrobků a obalů, spojených s libereckou historií.

O minulosti libereckých hospod, restaurací a výčepů navíc chystá novou knihu historik Jiří Bock a muzeum pro ni poskytlo obrazový materiál. Kniha by měla být v prodeji koncem letošního roku.

Muzeum nedávno prošlo kompletní rekonstrukcí, zavřené bylo od roku 2018 a otevřelo na přelomu let 2020 a 2021. V rozlehlé budově z konce 19. století jsou vyměněné podlahy, repasovaná okna a dveře, nové jsou rozvody elektřiny, klimatizace i zabezpečovací a požární systémy. V přízemí je recepce nově ve vestibulu a v prvním patře jsou jinak vytvořené expozice. Až na čtyři historické vitríny jsou v muzeu všechny nové.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Severočeské muzeum v Liberci

Štítky muzeum, Liberec, rekonstrukce, jímka, láhev od piva, Gottfried Tugemann, reichenberg, pivo, hospoda, zedník, exponát, výstava, fragment

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nečekaný nález. Při rekonstrukci muzea našli v historické jímce láhev od piva. Při stavbě budovy ji tam nejspíš zapomněl zedník  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.