Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bez vody i ryb. Na přehradě proběhl výlov

Liberecká přehrada je definitivně bez vody. Poprvé od jejího prvního napuštění před 120 lety. V sobotu dopoledne proběhlo v rámci výlovu nádrže dovypuštění vody. Výlov si nenechaly ujít desítky zvědavců, rybáři z přehrady vynosili stovky kilogramů ryb včetně štik, sumců nebo úhořů.

„Očekávali jsme, že může nastat řada komplikací. Proto i v minulých letech byly omezeny distribuce ryb do revíru, aby tu nebylo tolik ryb, které je nutno lovit,“ řekl během výlovu Jan Skalský, tiskový mluvčí Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu.

Komplikace podle něj přišla i během samotného výlovu, kdy prasklo hradítko a část ryb se dostala na druhou stranu hráze. „Hradítko prasklo při vypouštění tlakem bahna, část ryb se dostala pod přehradu. Zjistilo se, že i česla jsou děravá. Část ryb se tak odlovila pod přehradou,“ vysvětlil.

Jinak ale bylo hotovo poměrně rychle, přípravy probíhaly od brzkých ranních hodin, samotný výlov pak trval zhruba dvě a půl hodiny. „Bylo to poměrně rychlé,“ potvrdil Skalský s tím, že odloveny byly stovky kilogramů ryb. Mezi nimi i dvacetikiloví kapři, které lidi mohli roky sledovat u hráze přehrady, v nádrži ale bylo i několik až 140 centimetrů velkých sumců, několik kilogramů úhořů, štik a tolstolobiků.

Výlov liberecké přehrady

Sobota, 15. října 2022, 14:00

Výlov liberecké přehrady
Výlov liberecké přehrady

Výlovu se účastnilo se přibližně osmdesát rybářů nejen z Liberce ale i z rybářských organizací na Jablonecku a Českolipsku. „A dorazili i rybáři z Ústí nad Labem a Teplic,“ dodal Skalský.

Po napuštění přehrady chtějí mít rybáři podobnou skladbu ryb, jako byla dosud. „Budeme se snažit uzpůsobit i velikostní kategorie ryb, aby se sem dostali i větší ryby, protože když se odsud hezké ryby odvezli, tak aby se sem hezké ryby zase vrátily. Trvá řadu let než ryba do velikosti deseti až dvaceti kilogramů doroste,“ řekl.

Ryby vylovené z přehrady nebyly určeny k prodeji, ale rybáři je přesunuli do jiných revírů na Liberecku. Nejvíce se jich dostalo na přehradu Fojtka.

Po vypuštění a výlovu přehrady může začít další fáze rekonstrukce. Povodí Labe provede odbahnění jejího dna, předpokládá se, že na dně je 26 tisíc kubíků bahna. Poté proběhne oprava hráze a zároveň dělníci opraví 743 metrů pravobřežní zdi vedoucí od hlavní hráze k penzionu Bílý Mlýn. Bez vody bude přehrada až do léta 2025. Město také chystá obnovu okolí přehrady.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky liberec, přehrada, výlov, harcov, ryby, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez vody i ryb. Na přehradě proběhl výlov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.