Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Učitelé na nás mají čas a práci si můžeme vyzkoušet, těší žáky SOŠ Jablonecká

PR článek

Učí se zajímavé předměty, mají informace z praxe a práci, kterou budou jednou dělat, si mohou sami vyzkoušet. Studenti se specifickými potřebami si pochvalují výuku na Střední odborné škole v Liberci.

Uchazeči o studium si mohou vybrat z celkem 12 oborů. Tomáš Makula a Daniel Faltus si zvolili zednické práce.

„V 8. třídě jsem začal víc přemýšlet nad střední školou. Došlo mi, že mě od malička bavilo něco stavět vlastníma rukama, proto jsem si vybral tenhle obor,“ vypráví Tomáš Makula.

Zájemci o studium si mohou vybrat z řady oborů, mezi kterými je Šití oděvů, Stravovací a ubytovací služby, Zahradnické práce, Zahradnická výroba, Obchodní škola, Praktická škola jednoletá a dvouletá, Provozní služby, Dlaždičské práce, Malířské a natěračské práce, Zednické a Strojírenské práce.

Studium ho baví, nejvíce si užívá předměty zaměřené na samotný obor, kde s dozvídá informace o technologických postupech či jednotlivých materiálech.

Při tříletém studiu se studenti naučí zdění, omítání, betonování, provádění izolací či přestavby jednodušších objektů a zakázkové práce. To všechno si navíc mohou sami vyzkoušet v praxi.

„Studenti mají týden teoretickou výuku a týden odborného výcviku,“ vysvětluje Edita Šťastná, která vyučuje předměty na oborech Dlaždičské práce, Zednické práce a Malířské a natěračské práce.

Odborný výcvik se odehrává v areálu školy či na soukromých zakázkách. Tam mají žáci ve školních dílnách a speciálních učebnách vlastní moderní zázemí. Dovednosti cvičí v dílnách, sami si ale také opravují areál školy.

„Není to nuda. Během vyučování sledujeme také názorná videa a učíme se zajímavé věci. Jsem rád, že si tu práci můžeme vyzkoušet. Není to jednoduchá práce, ale baví mě to,“ říká Tomáš Makula. Ten si kromě odborných předmětů užívá také tělocvik, který je pro budoucí zedníky důležitý. „Sílu potřebujeme,“ usmívá se Daniel Faltus.

Studium na SOŠ Liberec, Jablonecká 999 je podmíněné doporučením školského poradenského zařízení. Veškeré informace naleznou zájemci na webu www.sosliberec.cz.

Tomáš Makula má stejně jako ostatní jeho spolužáci speciální potřeby, kterým škola vychází vstříc. Ve třídě je s ním pět dalších studentů. „Není nás hodně, a tak se nám učitelé hodně věnují. Za to jsem rád,“ potvrzuje Daniel Faltus.

Ten se zednickým pracím věnuje i během brigád. „Ta práce mě baví a hodně se tady toho naučíme,“ těší Daniela Faltuse.

„V jednotlivých třídách studentů není mnoho, což nám umožňuje jim věnovat více pozornosti. Snažíme se reagovat na potřeby jednotlivých studentů a výuku pro ně dělat zajímavou, aby je bavila. Každá třída v naší škole je vybavena projektorem, materiály k výuce máme moderní, se spoustou obrázků. Mimo jiné se bavíme o novinkách v tomto oboru, který se neustále mění a posouvá dopředu,“ vypráví Edita Šťastná. Připomíná také, že výuka je časově uzpůsobena tak, aby žáci udrželi pozornost a nebyli unavení.

Studenti se po povinné výuce mohou zapojit do některých kroužků. Ty jsou zaměřené na sportovní či rukodělné aktivity.

Na SOŠ Liberec studují žáci z Libereckého, Ústeckého i Středočeského kraje.

Edita Šťastná i další vyučující se navíc každé letní prázdniny účastní projektu, při kterém si učitelé sami vyzkouší odborné práce v různých firmách svého oboru. Zkoumají, zda je dané pracovní místo vhodné pro jejich absolventy a nabyté zkušenosti předávají svým žákům.

Celá škola se pak zapojuje do nejrůznějších projektů, které mimo jiné popularizují jednotlivé obory. Například v září se na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci konala akce s názvem Řemesla nejsou out.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky soš jablonecká, vzdělání, střední škola, zedník, studium, škola, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Učitelé na nás mají čas a práci si můžeme vyzkoušet, těší žáky SOŠ Jablonecká  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.