Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Zajímá vás něco ze zákulisí libereckého Forky´s?

PR článek

Někteří z vás jistě již zaregistrovali nedávno otevřený podnik Forky´s v OC PLAZA Liberec, který je v provozu od poloviny července a nachází se na nepřehlédnutelném místě u tramvajové zastávky „na Šalďáku“. Originální Bistro & Restaurace osloví každého návštěvníka. Kdo tam byl, ví už své, kdo tam nebyl, měl by to napravit. Provoz je 7 dní v týdnu od 11 do 22 hodin, kuchyně vaří do 20:30 v plném rozsahu nabídky, do 21 hodin. pak dle dohody s kuchařem a aktuálních možností. A jak že se celý příběh tohoto ojedinělého podniku napsal?

Je to příběh manželů Vrbových, kteří před cca sedmi lety začali objevovat výhody rostlinné stravy. Tomáš, mimochodem pravidelný dárce krve, k tomu přistupoval čistě pragmaticky, kdy poznával pozitivní účinky přímo na svém těle a vnímal nežádoucí vliv živočišných produktů, jak na kvalitě krve, tak na obecné fungování fyziologických procesů těla samotného. Radku, vedle zdravotního hlediska a chutnosti stravy, naplňovala především etická stránka věci, že kvůli jejímu konzumu netrpí žádné zvíře.

Souhra okolností, kdy Radka okusila „Forky´s kebab“ po jedné pražské aktivistické akci na ochranu zvířat a Tomáš pár dní na to četl článek v odborném časopisu o podnikateli Luboši Vidličkovi a jeho příběhu, který ho nasměroval k založení konceptu Forky´s, roztočila další kola osudu.



Podnikatelský duch se v obou nezapře. Následovali rodinné diskuze, oslovení samotného majitele franšízy, pak zásadní osobní setkání s ním v Brněnském Forky´s a o dalším nasměrování bylo jasno. Vše se mohlo roztočit již v roce 2020, ale utlumil to Covid! Nicméně i to má svá pozitiva, o to více se Radka s Tomášem věnovali svým třem dětem, toho času tříletým dvojčatům Josefínce a Toníkovi a sedmileté školačce Amálce. Alespoň plánovaný projekt mohl dozrávat.

Čas v úzkém rodinném kruhu, společné sportování, pobyt v přírodě, ale také globální situace, častěji diskutované téma udržitelnost, zprávy o krutostech ve světě a nesmyslné jednání lidí proti přírodě na zemi obecně – viz dokument „Život na na naší planetě“ od přírodovědce Davida Altenborough, to vše rozhodlo o tom, že zavedené principy je třeba změnit. Čím dříve, tím lépe. Rozhodli se, že není na co čekat, a tak se do toho pustili. Vybrali prostory, které se tou dobou v OC PLAZA nabízeli, v 01/2022 podepsali nájemní smlouvu, dne 1/3/2022 převzali klíče a intenzivně pracovali. Plánované červnové spuštění provozu nedopadlo kvůli prodlení s dodáním některého materiálu a výrobků, nicméně červenec již vyšel.

A tak je v Liberci máme. Koncept Forky´s nevnímáme jako běžnou restauraci, ale jako prostředek ke změně stravování lidí bez zbytečné krutosti a s ohledem na naši planetu. Protože jak praví jedno indiánské moudro – „Planetu jsme nezdědili po rodičích, ale dlužíme ji našim dětem“.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky forkys, bistro, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S prominutím nebo bez - nezajímá. A nejde o to, komu co přeju nebo nepřeju, v Plaze se nechytí. Ani nikdo jiný.

Čtvrtek, 20. října 2022, 10:57Odpovědět

Zajímá vás něco ze zákulisí libereckého Forky´s?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.