Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaká je skutečná cena za úspěch Adama Ondry a jeho manželky Ivy?

PR článek

JIž 27. října vstoupí do kin jedinečný dokument o lezecké ikoně dneška, která ukáže, jaká je skutečná cena za úspěch – nejen pro něj, ale i pro jeho ženu Ivu. Adam Ondra začal s lezením ve stejném věku, ve kterém se naučil chodit, a od té doby již nepřestal. „Už od malička, když jsem něco dělal, jsem to dělal naplno,“ říká Adam Ondra v traileru. A ačkoliv sbírá medaile, rekordy a posouvá hranice toho, co je v lezení ještě možné, je k sobě dle traileru v dokumentu velice kritický. „Proč jsem v tom tak neschopnej? Nikdo nedělá tolik chyb jako já.“

Tvůrci filmu doprovázeli Adama Ondru celé 3 roky nejen na lezeckých závodech, při lezení v přírodě na skalách nebo při náročném tréninku, ale točili s ním i doma, při společných chvílích s rodiči, a především s přítelkyní Ivou. Iva se během natáčení stala nejen Adamovou ženou, ale také velmi důležitou postavou našeho filmu, která je Adamovi velkou oporou, přestože její role není vždy snadná, což naznačují i její slova, která zaznívají v traileru. „Ono to v podstatě nejde, aby v páru byli dva ambiciózní lidi, kteří si jdou za svými cíli, protože to se nedá skloubit,“ prozrazuje citlivé zákulisí soukromého života s Adamem Ondrou mnohonásobná mistryně republiky v lezení a česká reprezentantka Iva Vejmolová, dnes už Iva Ondra.

Adam Ondra, největší lezecká ikona současnosti, dosahuje fenomenálních sportovních výkonů. Z nemluvného introverta se stala světová sportovní hvězda a z touhy lézt úkol vždy zvítězit. Skrze Adamův příběh a jeho tvrdou přípravu na olympiádu v Tokiu ve filmu sledujeme proměnu sportovního lezení a sportu obecně, vliv komerčních tlaků, médií a diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění. Nejlépe je mu však v přírodě, když leze pro radost. „Asi nejvíc mi v lezení jde o estetiku toho pohybu. Při lezení na skalách si přijdu více jako umělec. Na závodech mi chybí kreativita,“ prozrazuje také v traileru.

V kontrastu se samotou, která provází Adama při jeho každodenním tréninku, a s přírodou, která jej obklopuje při lezení na skalách, se ke konci filmu ocitáme na největší sportovní akci vůbec – na letních olympijských hrách. Zde heslo "není důležité zvítězit, ale zúčastnit se" již dávno nahradilo nové: "vítěz bere vše".

Součástí Adamova světa je mnoho lidí, kteří mu v jeho cestě pomáhají: trenér, fyzioterapeuti, poradci či rodiče, kteří jej od malička podporovali. A především manželka Iva, která je jeho největší oporou. Jaké to je žít po boku vrcholového sportovce a celebrity? Lezení je vášeň a touha. Adam Ondra posunul hranice tam, kde se to zdálo být mimo lidské možnosti. Lezení obětoval doslova vše a teď ho stále naléhavěji čeká nová výzva – rodinný život.

Ve věku 16 let vyhrál svůj první světový pohár a v současné době má na svém kontě řadu zlatých i dalších medailí z mistrovství světa, jejichž počet průběžně rozšiřuje. V roce 2016 zvládl vylézt legendární Dawn Wall v Yosemitském národním parku v USA v rekordním čase 8 dní.  O rok později vylezl nejtěžší trasu na světě, kterou pojmenoval Silence. Stal se světovou hvězdou, přesto zůstává ve svém jádru stejný – pokorný, pracovitý a naprosto oddaný horolezectví.

„Můj život je tak spjatý s lezením, že nevím, kdo bych byl, kdybych nelezl,“ uzavírá trailer devětadvacetiletý čtyřnásobný mistr světa Adam Ondra.

Ohodnoť článek

Štítky film, Adam Ondra, lezení, trailer, Iva Vejmolová, Letní olympijské hry 2021, Letní olympijské hry, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaká je skutečná cena za úspěch Adama Ondry a jeho manželky Ivy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.