Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Rekonstrukce Liebiegova paláce po dvou letech skončila. Jako komunitní centrum se otevře na jaře

Dva roky trvala náročná rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci. Nakonec vyšla na více než čtvrt miliardy korun, většinu město získalo z evropských dotací. Až do jara potrvá jeho dovybavení nábytkem a dalším zařízením.

Přestavba paláce začala v srpnu roku 2020. Před tím byla budova několik let prázdná, v roce 2014 se z něj odstěhovala Oblastní galerie. Radnice původně počítala s tím, že rekonstrukce nepřesáhne částku 208 milionů korun. Nakonec ale byla o 53 milionů dražší.

Důvodem byl horší stav budovy, než se předpokládalo. Dřevěné konstrukce totiž byly napadené dřevomorkou. Jejímu šíření pomohl právě fakt, že budova byla šest let prázdná. „Napadení houbami a dřevokazným hmyzem se ukázalo v daleko větším rozsahu, než byl předpoklad, což si vyžádalo zčásti opravu a zčásti úplnou výměnu dřevěných konstrukcí," informovala mluvčí města Liberec Jana Kodymová.

Rekonstrukce se nakonec podařila dokončit na konci října. Budova je nyní prázdná a začne její vybavování nábytkem a dalším vybavením. To by mělo trvat do konce března příštího roku.

Pokud nenastanou komplikace při dovybavení nábytkem a dalším zařízením, jako komunitní centrum začnou jednotlivé části budovy postupně sloužit na jaře příštího roku. Na starost bude mít palác městská příspěvková organizace Komunitní středisko Kontakt, která se zahájením plného provozu takzvaného Centra aktivního odpočinku počítá od září 2023. „Musíme celému areálu vtisknout život, on o ten život přišel. Naším cílem je, aby opravdu celý areál sloužil všem obyvatelům města, bez rozdílu věku nebo sociálního postavení. Dále také chceme, aby si získal opět své místo na mapě a aby se stal takovým průvodcem života každého Liberečana," řekl již dříve Michal Dufek, ředitele komunitního střediska Kontakt Liberec.

Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti či dva tělocvičné sály. Bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a obnoveným skleníkem.

Ohodnoť článek

Foto Veronika Dušková

Štítky liebiegův palác, Liberec, rekonstrukce, kontakt, palác, jaro, nábytek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldřich Doležal

Pouze pračka na peníze která nepřinese občanům Liberecka vůbec nic místo galerie zničené lázně, jsou sice krásné ale ale bazén dnes chybí a komunitní centrum je k ničemu za spousty peněz.

Čtvrtek, 3. listopadu 2022, 08:46Odpovědět

Rekonstrukce Liebiegova paláce po dvou letech skončila. Jako komunitní centrum se otevře na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.