Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Mastercard pomůže čtvrt milionu malých podnikatelů. Spouští unikátní program

V prostorách pražské výstavní síně Mánes se začátkem listopadu sešli zástupci mikro a malých podniků, aby společně se zástupci společnosti Mastercard stáli u spuštění unikátního programu Strive Czechia. Tato iniciativa má během tří let pomoci 250 tisícům českých mikro a malých podniků v rozvoji v digitální ekonomice. Mezi hlavní cíle programu patří rozvoj financování drobného podnikání nebo podpora využívání digitálních nástrojů.

Mikro a malé podniky jsou páteří české ekonomiky

Mikro a malé podniky tvoří valnou většinu české ekonomiky, protože do této kategorie se řadí 19 z 20 firem v České republice a zaměstnávají téměř polovinu pracujících lidí. Využívání moderních technologií včetně digitalizace není potřeba zdaleka jen ve velkých společnostech, ale také právě v malých podnicích, kterým pomáhá růst.

Program Strive Czechia vznikl, protože jeho iniciátoři jsou si dobře vědomi faktu, že mikro a malé podniky se ve snaze digitalizovat velmi často potýkají s problémy a překážkami, kterými mohou být například vysoké náklady nebo nejistota zvolení správné technologie.

„Pandemie zcela zřetelně ukázala zranitelnost malých podniků, a zejména těch, které vlastní ženy. Stejně jasně ukázala i význam digitalizace. Když malým podnikům v České republice digitalizaci usnadníme, můžeme významně přispět k tomu, aby podnikatelé na okraji zájmu, a především pak podnikatelky, měli přístup k finančním službám nezbytným pro jejich růst,” řekla na pódiu seniorní viceprezidentka pro společenské dopady na mezinárodních trzích z Centra pro inkluzivní růst společnosti Mastercard Payal Dalal.


Na pódiu generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný a moderátor Lukáš Hejlík.

Podniky vedené ženami se potýkají s větším množstvím překážek než podniky vedené muži

Ještě před oficiálním spuštěním programu se na pódiu prezentoval výsledek studie Strive Czechia Barometer, která zjistila, že podniky vedené ženami se musejí potýkat s větším množstvím překážek než podniky vedené muži.

„Ženy podnikatelky pociťují větší potřebu služeb v oblasti osobního rozvoje a znalostí, jako jsou školení digitálních a manažerských dovedností. K dosažení větší míry odolnosti jejich podnikání a posílení růstu vyjadřují větší potřebu v oblasti finanční a všeobecné podpory. Jednou z cest, jak celému segmentu mikro a malých podnikatelů nabídku těchto služeb systematicky doručit, je právě iniciativa Strive Czechia,“ řekl k výsledkům studie viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Nejčastějšími překážkami pro české podnikatele jsou náklady, nejistota ohledně reálných přínosů moderních technologií, a obavy, že digitální řešení nejsou pro malé podniky vhodná. Téměř dvě třetiny dotazovaných uvedly, že by ocenily rady od jiných podnikatelů v segmentu. Stejné množství respondentů uvedlo, že by uvítali platformu, která by jim umožňovala zjistit, které z moderních technologií nejlépe odpovídají potřebám jejich podnikání.

Slavnostní spuštění programu Strive Czechia.

„Oficiální spuštění programu máme za sebou a teď skutečně začíná ta reálná práce“

Hlavními cíli programu Strive Czechia jsou rozvoj financování drobného podnikání, podpora využívání digitálních nástrojů a rozvoj sítí a znalostí. Program navíc bude věnovat zvláštní pozornost podnikům vlastněným či vedeným ženami a bude rovněž podporovat podniky vlastněné či provozované podnikateli, kteří byli vlivem válečného konfliktu donuceni odejít z Ukrajiny a rádi by restartovali své podnikání v České republice.

„Oficiální spuštění programu máme za sebou a teď skutečně začíná ta reálná práce, protože teď musíme zajistit, aby se ambiciózní cíle, o kterých jsme dnes mluvili, staly realitou a aby z nich mohli podnikatelé a živnostníci benefitovat,“ uvedl těsně po slavnostním zahájení generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

„Program Strive bude přispívat v celé řadě oblastí, dovolím si vyzdvihnout přístup k mentoringu nebo k digitálním nástrojům, lepší přístup k nástrojům a financování, ale součástí programu Strive bude také školení různých dovedností,“ doplnil Čarný. Program Strive Czechia je součástí celosvětového programu Strive, který podporuje Centrum pro inkluzivní růst společnosti Mastercard.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Mastercard

Štítky podnikatelé, pomoc, obchod, byznys, MasterCard, Česko, podnikání, Lázeňská léčebna Mánes, Slovensko, Tomáš Prouza, Lukáš Hejlík, Hospodářská komora, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mastercard pomůže čtvrt milionu malých podnikatelů. Spouští unikátní program  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.