Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

I ty nejchudší ženy vypadaly nádherně, říká studentka oboru Fashion design v Kateřinkách o stáži v Indii

PR článek

Liberecká střední Škola Kateřinky nabízí rozličné obory, mezi nimi i umělecký maturitní obor Fashion design se zaměřením na módní návrhářství, modeling, líčení, vlasový styling i fotografování. Pro své studenty škola připravuje stáže Erasmus+ nejen v Evropské unii, ale od letošního roku už po celém světě. Díky tomu se šest studentek dostalo na praxi až do Indie, kde poznaly tamní kulturu a seznámily se s novými metodami v tamním módním průmyslu. O své dojmy a zážitky se podělila studentka z maturitního ročníku Jaroslava Pažoutová.

Ve Škole Kateřinky jsou mezinárodní projekty doslova jako doma, a to díky programu Erasmus+, který financuje Evropská unie. Žákům a absolventům se díky tomu nabízí možnost vycestovat do zahraničí na dva týdny v rámci výuky nebo na tři měsíce po absolvování maturitní zkoušky. „Všechny stáže jsou prakticky zaměřené, takže žáci pracují ve firmách, které se svojí pracovní náplní shodují se zaměřením studia. Jsou to oděvní firmy nebo módní designérská studia,” uvedla Blanka Merklová, zástupkyně ředitele školy. V době pandemie covidu bylo cestování velmi omezené, takže v současnosti škola eviduje enormní zájem o cesty do zahraničí. „Minulé dva roky byly pro mezinárodní stáže hodně složité kvůli pandemii Covid-19. Teď už se dá cestovat o mnoho jednodušeji, a proto je aktuálně zájem ze strany žáků velký,” sdělila Merklová.

Ukázka tradic v indickém svatebním studiu

Každý rok se v oboru Fashion design vydá na zkušenou do zahraničí zhruba 25 žáků. Obvyklými destinacemi jsou Portugalsko, Lotyšsko nebo Itálie. Od roku 2021 program Erasmus+ umožňuje realizovat část praxí také mimo EU. Škola Kateřinky toho okamžitě využila a dojednala pro šest dívek z maturitního ročníku stáže v Indii. „V Novém Dillí jsme měly možnost spolupracovat s úžasným svatebním studiem, vyzkoušet si tradiční styly líčení včetně všech forem zdobení – od šperků přes malování henou až po bindi a ozdobu uprostřed čela, vhodnou jako doplněk sárí. Navštívily jsme tradiční krejčovské dílny, tvořily výtvarně zpracované textilie, zapojily jsme se do moderních forem tvorby digitálního tisku,” popsala maturantka Jaroslava Pažoutová svoji stáž v Indii.

Jet do Indie? Neváhala jsem ani vteřinu!

Zmíněná Jaroslava Pažoutová byla jednou z šestice dívek, které se díky Erasmus+ a Škole Kateřinky mohly do Indie vydat. „Moc ráda cestuji a poznávám nové země ve všech ohledech. Fascinují mě jiné zvyky, kultura i jazyky. Když se objevila možnost vycestovat do Indie, vůbec jsem neváhala a ihned jsem se přihlásila do výběrového řízení,” uvedla. Život v Indii je podle Jaroslavy na hony vzdálený tomu, jak žijeme my v Česku. Někoho by mohla překvapit třeba jen prostá konzumace jídla rukama nebo deset různých jídel k večeři servírovaných najednou na stole. „Navíc všechna jídla mají velmi výraznou chuť a bez pálivých papriček se neobejdou,” dodala s úsměvem Jaruška.

Nevěsty nosí šaty vážící i 20 kilogramů

Dalším rozdílem, který Jaruška vnímala, bylo neřešení času. Třeba pozdní příchod Indové absolutně nevnímají jako nějaký prohřešek. „Nebo doprava v Indii – ta je opravdu šílená, zácpy se tvoří všude a vždy. Pro nás může být také nezvyklé nadměrné používání klaksonu, který se tam používá spíše pro informování ostatních řidičů o vzdálenosti mezi vozidly. Do křižovatky prostě každý vjede první a pouze troubí, aby na to ostatní upozornil,” doplňuje Jaroslava. Nejvíce ji ale zaujala tamní móda. Doslova ji uchvátila. „Je opravdu nádherná. I ty nejchudší ženy vypadaly krásně. Nosí se tam spíše oděvy výraznějších barev, což se velmi hodí k jejich veselému přístupu,” vypráví. Svatební salóny také zářily všemi barvami duhy. „Svatby jsou tam považovány za jednu z největších událostí života. Trvají i několik týdnů a jejich součástí je velké množství různých tradic. Nevěsty dostávají od rodin zlaté šperky a nosí i dvacetikilové šaty,” popsala Jaruška.

Atmosféra v Indii se jí zdála veselejší a uvolněnější v porovnání s Českou republikou. „Sice jsou na každém rohu rodiny bez domova, ale dostalo se nám vysvětlení, že spousta z nich je na ulici dobrovolně, protože si žebráním vydělají více než v zaměstnání. To se tam však snaží změnit,” dodala.

Stáže představují pro studenty velkou zkušenost a jsou velmi přínosné z hlediska neformálního učení. Studenti poznávají nové metody práce, komunikují v angličtině, zjišťují, jaké jsou možnosti práce v zahraničí po absolvování školy a také zažívají odlišná kulturní prostředí a vztahy mezi lidmi. „To vše je moc důležité pro budoucnost moderního absolventa naší školy a řekla bych, že i pro českou ekonomiku. Projekty Erasmus zásadně zlepšují dovednosti a znalosti účastníků. V těchto aktivitách proto budeme pokračovat i v dalších letech. Kromě žáků a absolventů zapojujeme učitele a snažíme se do výuky přivést také odborníky za zahraničí. To je totiž cesta k úspěchu pro všechny – pro žáky, absolventy, učitele a školu jako takovou,” dodala Merklová. A upozornila, že přihlášky ke studiu v uměleckých oborech je potřeba podat do 30. listopadu 2022. „Pokud žáci nebo jejich rodiče chtějí zažít mezinárodní prostředí už na střední škole, tak mají ještě zhruba týden na to přihlásit se k nám. Informace najdou i na našem webu,“ uzavírá téma Merklová s odkazem na stránky školy www.skolakaterinky.cz.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Liberec, střední škola, Kateřinky, fashion design, móda, erasmus, Indie, design, kultura, Evropa, studium, Program Erasmus, Itálie, Portugalsko, Česko, Lotyšsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I ty nejchudší ženy vypadaly nádherně, říká studentka oboru  Fashion design v Kateřinkách o stáži v Indii  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.