Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vánoční strom splněných přání sbírá v Liberci 25 let dárky pro opuštěné děti

Čtvrt století sbírá Vánoční strom splněných přání vánoční dárky pro opuštěné děti z dětských domovů. Autorka akce Květoslava Pěčková dokázala díky dárcům i sponzorům za ty roky vždy splnit všechna dětská přání. Byly jich tisíce, ani koronavirus v minulých dvou letech projekt nezastavil, řekla. Vánoční strom najdou lidé stejně jako loni od soboty 26. listopadu v centru Liberce v přízemí Nákupní galerie Plaza jen pár kroků od radnice.

„Když jsme začínali, tak jsem si nemyslela, že vydržíme tak dlouho, ale já si to dělám pro radost. Pořád mě to baví, jestliže pětadvacet let učíme děti, že od nás dostanou o Vánocích dárky, tak já jim nemůžu říct, že se mi letos nechce. Když mi před lety onemocněl manžel, tak jsem všechno zrušila, ale stromek jsem si nechala," doplnila Pěčková, pro kterou už je sbírání, balení a třídění dárků pro děti neodmyslitelnou součástí adventu.

K uspořádání Vánočního stromu splněných přání inspirovala před lety Pěčkovou podobná akce v hlavním městě. „Hlavně jsem se ale rozhodla, že už nedám peníze žádné nadaci a vytvořím si vlastní akci. Tady jdou peníze přímo na dárky a dětem, není tady žádný mezičlánek," řekla. Za ta léta už si akce našla v předvánočním čase své místo i pravidelné dárce, kteří se každý rok vracejí a jsou mezi nimi i lidé, kteří sami vyrostli v dětském domově a patřili k obdarovaným.

I přání dětí se za ty roky výrazně změnila. „Když jsme začínali, tak všichni chtěli walkmana, pak discmana, pak chtěli všichni MP3, pak MP4, dneska už ale není takhle zaměření na určitou věc, dneska je to různorodé, všichni mají mobily, jsou na počítači, takže chtějí různé věci. A taky se nám mění skladba dětí a to je dobře. Mizí nám malé děti, protože ty jdou do rodin a nezůstávají v dětských domovech, za to jsem moc ráda," řekla.

Sbírku dárků pro děti z dětských domovů pořádá Pěčková od roku 1998. Lidé mohou ke stromku přijít, vybrat si některé z desítek přání, dárek koupit a zabalený ke stromku vrátit. Letos se ale Pěčková obává, zda se podaří všechny dárky pořídit, zda budou lidé tak štědří jako v minulých letech. "Doba je těžká, ale já přeci nemůžu polovině dětí z dětského domova říct, že pro ně dárky nemám. Pomáhají nám proto i sponzoři, i těch ale v posledních letech ubylo," řekla.

Dárky mohou lidé nosit do pátku 16. prosince. „Přes víkend to pak roztřídíme, dobalíme a v pondělí 19. prosince si dárky vyzvednou ředitelé domovů," dodala Pěčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, rodina, sociální, děti, Vánoce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom splněných přání sbírá v Liberci 25 let dárky pro opuštěné děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.