Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

TIP NA VÝLET: U staré kaple na Semilsku vyvěrá léčivý pramen, který uzdravil poutníky

V Bozkově na Semilsku najdeme magické místo opředené mnoha pověstmi. Již mnoho let tam ze země vyvěrá léčivá voda, která údajně uzdravovala nemocné. K prameni mířilo mnoho poutníků, a tak u něj byla vystavěna kaple, která v původní podobně bdí nad pramenem dodnes.

Pramen najdeme v blízkosti kaple U Matičky. „Podle pověsti mohl být předmětem pohanského kultu; později, po třicetileté válce, kdy ke zdejší Madoně putovaly davy poutníků, se začala tomuto prameni připisovat uzdravující síla. Poutníci se jí žehnali a omývali si v ní nemocné části těla,” uvedl v tiskové zprávě Jan Mikulička, mluvčí krajského úřadu.

Nad pramenem stojí od roku 1900 kaple, kterou nechala zřídit obec Bozkov. Uvnitř je socha Panny Marie, která se původně nacházela v kapli na hřbitově. Ten byl zrušen roku 1893.

V našem kraji je řada pramenů, jimž byla přisuzována léčebná či zázračná moc, a to na základě údajných zázraků náhlých uzdravení. Tato pověst se s nimi nese do dnešních dnů. I dnes k nim míří poutníci,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O zázračné moci pramene vypovídají i události z roku 1857. Tehdy bylo velmi suché léto i podzim a všechny studny v horní části obce vyschly. „Z tohoto pramene se odebírala voda bez přestání ve dne i v noci. Traduje se, že pramen vzniká pod oltářem kostela, a to mu dodává léčebnou sílu. Štajnygrovo dílo Pomněnky z Bozkova zmiňuje zázračné uzdravení děvčátka, které ve vodě matka omyla,” doplnil Mikulička.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, tip, výlet, semilsko, kaple, léčivý pramen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: U staré kaple na Semilsku vyvěrá léčivý pramen, který uzdravil poutníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.