Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Liberec slavnostně rozsvítil vánoční strom. Na náměstí dorazily stovky lidí

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu vždy patřilo k oblíbeným akcím a sledovalo jej zaplněné náměstí. Jenže v posledních dvou letech radnice tuto akci kvůli koronaviru zrušilo. Až nyní se strom rozsvítil opět naplno pod dohledem stovek návštěvníků. Nyní se bude chystat adventní tržnice, která otevře ve středu 30. listopadu.

Strom se slavnostně rozsvítil v 17 hodin a po dvouleté pauze si to nenechalo ujít zaplněné náměstí. Lidé společně s primátorem Zámečníkem a hejtmanem Půtou (Starostové pro LK) rozsvícení odpočítali.

Oproti minulosti má strom nové úspornější LED osvětlení, vedení města také z důvodu dalších úspor rozhodlo o tom, že už nebude svítit celou noc a každý den zhasne dvě hodiny po půlnoci. Jako každý rok, i letos jsou na něm ozdoby které vyrábějí žáci mateřských a základních škol v Liberci.
 


Jiné úspory Liberec nechystá i s ohledem na to, že cenu elektřiny za nižší cenu má zafixovanou do konce roku. „Výzdoba přilehlých ulic, náměstí a veřejného osvětlení je už dávno nakoupena, nová se pořizovat nebude. Její instalaci do ulic a na veřejná prostranství provádějí technické služby města v rámci každoročního finančního příspěvku od města a energie do světelné výzdoby jde právě ze zafixované přívětivé ceny," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Od středy se pak naplno rozběhne adventní program na náměstí. „V Liberci s adventním programem a vánočními trhy počítáme. Po loňském lehce zúženém programu, z důvodu covidové pandemie, se vracíme k plnému znění adventního programu," připomněla Kodymová.

Návštěvníci tedy na náměstí před libereckou radnicí uvidí například mechanický betlém, vystoupení dětí z libereckých škol a školek, kapelu Oceán, kapelu Hodiny, vystoupení Jana Mlčocha, který interpretuje Karla Gotta, dále skupinu Waldovy Matušky, hudební soubory ze ZUŠ, Ježíškovu kancelář a Strom přání na nádvoří historické radnice. 

Adventní program pak skončí vystoupením kapely O’Band ve čtvrtek 22. prosince, tržnice se uzavře o den později. Vánoční strom na náměstí zůstane až do Tří králů, poté bude odstraněn.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky vánoce, strom, vánoční strom, advent, rozsvícení stromu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Halo, paní tisková mluvko, jste tu?

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:24Odpovědět

A o přívětivých (ne)sjednaných cenách Zámečníkem a Půtou si popovídáme v lednu :-D

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:23Odpovědět

Nevíte odkdy bude fungovat Ježíškova KAMcelář?

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:19Odpovědět

Hvězdu na čele máš, barvu žlutou má
Kam se podíváš má Ráchel
Smutná, smutná je černá
Smutná, smutná je černá

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:18Odpovědět

Ruské kolo a ruská zmrzlina taky bude :-D Klasika.

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:17Odpovědět

Jakou má prosím logiku vypínat osvětlení ve dvě hodiny ráno? Jakože statistiky kriminality před radnicí? Tak snad to vědí skokani, zloději, gangy, driftaři a místní obyvatelé ze zahraničí... Pan Červený je na stráži, a bdí jak Starostové, i pazoury všem zuráží, kdo do radnice klove.

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:15Odpovědět

Bude před radnicí hladká mouka na příděl? :-D

Sobota, 26. listopadu 2022, 12:11Odpovědět

Liberec slavnostně rozsvítil vánoční strom. Na náměstí dorazily stovky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.