Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zájem o adventní zámecké trhy na Sychrově byl obdobný jako v době před covidem

Zájem o adventní trhy, které se konaly během uplynulého víkendu na zámku Sychrov na Liberecku, byl obdobný jako v době před covidem. Návštěvnost za sobotu a neděli byla kolem 10 000 lidí. Trhy se konaly po dvouleté pauze, novinkou byly ukázky zpracování ovčí vlny.

Trhy na nádvoří sychrovského zámku patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším akcím v Libereckém kraji v období adventu. Nic na tom nezměnila ani dvouletá odmlka. „Jsme spokojení. V sobotu, i přes ten liják, bylo 5 216 lidí a dnes to vypadá, že to bude asi stejné," řekl v neděli kastelán zámku Miloš Kadlec.

Lidé si mohli vybírat z nabídky 110 stánků. „Vždycky vedou adventní dekorace, o ty je obrovský zájem a letos tady máme i hodně výrobků z ovčí vlny, takže tam jsem viděl také dost lidí. Jinak to byla klasika, dřevěné hračky a podobně," dodal Kadlec.

Trhy byly opět spojené i se speciálním čertovskými prohlídkami zámku. „I ty byly naplněné a také na běžné prohlídky chodilo dost lidí," uvedl kastelán. Sychrovský zámek je otevřený celoročně. Od soboty je vánočně vyzdobený a otevřený bude denně až do konce roku s výjimkou tří svátečních prosincových dnů od Štědrého dne.

Sezona se podle kastelána nevyvíjí špatně. Odhaduje, že za celý rok by mohli mít 85 000 až 90 000 návštěvníků. Sychrov patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v zemi a od roku 1995 je národní kulturní památkou. Tamní sbírka portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě.

Ze státních hradů a zámků v kraji je v tomto období přístupný kromě Sychrova už jen zámek Zákupy na Českolipsku. Nabízí prohlídky zimní trasy, a to od úterý do neděle, až do 18. prosince.

O druhém prosincovém víkendu bude mimořádně otevřený také hrad Grabštejn v příhraničí na Liberecku. Na příchozí tam budou čekat trhovci a součástí programu budou i speciální prohlídky hradu, tvůrčí dílny a adventní koncert.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Státní zámek Sychrov, oficiální stránky

Štítky ČR, zábava, památky, Vánoce, Sychrov, advent, trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Ovšem toho bahna bylo znatelně víc než loni, předloni i předpředloni. A - pozor - to uvidíte jen v ČR - vybírá se za parkovné na poli, za vstup, i za atrakce... nikde ve světě by si tohle nedovolili.

Pondělí, 28. listopadu 2022, 11:14Odpovědět

Zájem o adventní zámecké trhy na Sychrově byl obdobný jako v době před covidem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.