Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Budova Skloexportu v Liberci jde znovu do aukce, stát slevil na 67 milionů

Nevyužívaná budova Skloexportu v Liberci jde znovu do elektronické aukce. Druhé kolo se uskuteční od 20. do 21. prosince, vyvolávací cenu snížil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o 15 procent na 67,070.900 korun. Nižší je i povinná jistina, kterou musí zájemci složit, ta se snížila z osmi milionů v prvním kole na 6,8 milionu korun. Potenciální kupci ji musí složit nejpozději v pondělí 19. prosince do půlnoci, uvedla mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili stavbaři podle projektu architekta Františka Vahaly na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala v druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili areál o osm let později. Stát se neúspěšně pokouší areál o podlahové ploše 9357 metrů čtverečních prodat od roku 2008. Podle odhadů potřebuje rekonstrukci za více než půl miliardy korun.

Budova léta patřila generálnímu finančnímu ředitelství. Poprvé objekt nabídlo v srpnu 2008, kdy soudní znalec stanovil minimální cenu na 84,6 milionu korun, zájemce se ale nenašel. Prodat se areál nepodařilo ani v dalších letech, kdy se cena postupně snižovala až na 45 milionů korun. V květnu 2020 převzal budovu ÚZSVM. První elektronická aukce se uskutečnila 15. a 16. listopadu, jistinu složil jeden zájemce, ale nepřihodil a budova se neprodala.

O budovu projevilo v minulosti zájem město Liberec. Získat ji chtělo bezúplatně, se státem se ale nedohodlo a odkoupit ji za 67 milionů korun zastupitelé v lednu odmítli. Liberecký kraj chtěl na jaře budovu upravit pro ubytování až 500 ukrajinských uprchlíků, ale také neuspěl. První aukce se město ani kraj nezúčastnily, o případné účasti ve druhém kole by musela rozhodnou zastupitelstva.

Prohlídky budovy pro zájemce jsou naplánovány na úterý 6. a 13. prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, reality, aukce, Skloexport, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova Skloexportu v Liberci jde znovu do aukce, stát slevil na 67 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.