Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Voda v Liberci zdraží o necelých čtrnáct procent. Lidé za kubík zaplatí přes 128 korun

Voda v příštím roce v Libereckém kraji zdraží o 13,9 procent. To znamená, že lidé nově zaplatí 128,11 korun za vodné i za stočné, tedy dodání i odvedení jednoho kubíku vody. Letos stálo vodné a stočné tisíce litrů vody 112,45 korun.

Do kalkulace ceny vody vstupují ceny energií i inflace. Přesto podle Severočeské vodárenské společnosti (SVS) cena neporoste tolik, jak by se dalo očekávat. „Zvýšení cen obou služeb se meziročně drží na 13,9 procenta a zdaleka nekopíruje trend násobků částek, které domácnosti vynakládají na ostatní životní potřeby,“ říká mluvčí SVS Mario Böhme.

Obyvatelé Libereckého kraje tak zaplatí od 1. ledna 2023 za dodání 1000 litrů pitné vody a za odvedení a vyčištění stejného množství odpadní vody 128,11 koruny včetně DPH.

„Lidé očekávali, že voda, podobně jako elektřina, plyn, benzin nebo jiné zboží každodenní spotřeby, rovněž skokově podraží. Nestane se tak. Vodné a stočné se zvýší opravdu jen o kapku. SVS ctí zásadu, že cena vody nesmí překročit strop v rámci takzvané sociální únosnosti,“ doplňuje generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák.

Ta podle něj zjednodušeně říká, že by lidé za vodu neměli zaplatit více, než jsou dvě procenta průměrných příjmů domácností s průměrnou spotřebou. „Takže ačkoliv za elektřinu si domácnosti připlatí třeba až pět tisíc korun měsíčně navíc, u vody to bude pouze 150 korun. A to je, myslím, dobrá zpráva pro všechny domácí rozpočty,“ vysvětluje Špičák.

Lidé v Libereckém kraji přesto za vodu platí prakticky nejvíc z celého Česka. Například na Trutnovsku stojí kubík vody necelých devadesát korun. Naopak nejdražší vodu mají občané okresu Plzeň sever, kteří v roce 2022 platili 128,2 koruny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky liberec, vodné stočné, svs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Horal

A co třeba voda na Frýdlantsku, která už téměř rok stojí skoro 140 Kč, tzn. je jedna z nejdražších v republice. Bylo by dobré si před napsáním článku zjistit fakta.

Sobota, 3. prosince 2022, 01:15Odpovědět

Voda v Liberci zdraží o necelých čtrnáct procent. Lidé za kubík zaplatí přes 128 korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.