Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do liberecké sbírky pro nemocné rakovinou darovali lidé stovky vánočních ozdob

Liberecké Centrum Amelie získalo v charitativní sbírce vánočních ozdob a dekorací rekordní množství darů. Výtěžek z jejich prodeje pomůže nemocným s rakovinou a jejich rodinám. Benefiční prodej začne v pátek 9. prosince a potrvá do 15. prosince. Akce se koná počtvrté, za předchozí ročníky se podařilo získat přes 100.000 korun.

S každým rokem podpora roste,“ řekla koordinátorka centra Petra Kuntošová. Pomoci může každý, kdo si u stánku Amelie v Obchodním centru Forum nějakou ozdobu koupí.

Sešlo se nám přes 2500 předmětů s vánoční tematikou. Ve srovnání s předchozími lety je to až nečekaný nárůst. Například minulý rok jsme zvládali ze sběrného místa v liberecké knihovně odnášet darované ozdoby postupně v ruce. Letos toho bylo tolik, že jsme dvakrát museli pro jejich převoz do Centra Amelie použít automobil. Za tuto úžasnou solidaritu s nemocnými a počet darovaných ozdob moc děkujeme všem lidem a firmám, kteří se do sbírky zapojili," doplnila Kuntošová.


Ceny prodávaných ozdob a dekorací budou nízké. „Lidé tak budou mít jedinečnou možnost si nejen vánočně vyzdobit byt či pořídit dárky, ale svým nákupem podpořit i ty, kteří to aktuálně nemají lehké - nemocné rakovinou a jejich rodiny," řekla koordinátorka projektu. Pro organizaci je podle ní klíčové udržet bezplatné služby, aby byly dostupné i pro ty, kdo by si je sami nemohli dovolit. „Nejistota do budoucna je pro nás ovšem hodně náročná. Již nyní se potýkáme se snížením příjmů z veřejných zdrojů i od komerčních dárců," dodala.

Psychosociální pomoci onkologicky nemocným a jejich blízkým se Centrum Amelie věnuje od roku 2006. „Získané peníze nám pomohou s udržením služeb jako je sociální poradenství či psychologická podpora. Ty jsou pro nemocné s rakovinou a jejich blízké důležitou součástí péče, kterou bohužel není reálné vždy získat v samotných zdravotnických zařízeních," řekla Kuntošová. Výtěžek sbírky ale podle ní pomáhá financovat také různé aktivizační činnosti pro nemocné jako například plavání nebo zdravotní cvičení.

Letos v létě zahájilo centrum také nový dobrovolnický program ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec, který má pomoci zpříjemnit pacientům pobyt v nemocnici. „Cílem sbírky je proto také informovat veřejnost o fungování Centra Amelie v Liberci,“ dodala koordinátorka.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Amelie, z.s.

Štítky ČR, sociální, zdraví, rakovina, Vánoce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do liberecké sbírky pro nemocné rakovinou darovali lidé stovky vánočních ozdob  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.