Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Firma Myco bodovala na prestižní ekologické soutěži. Blahopřál i rakouský prezident

PR článek

Velký úspěch zaznamenali jihomoravští podnikatelé z biotechnologické firmy Myco. Se svým řešením, při němž nahrazují plastové obaly přírodními materiály z houbového mycelia, se probojovali mezi patnáct nejlepších ekologických projektů renomované soutěže Energy Globe Award. V tvrdé konkurenci obstáli a odvezli si zvláštní ocenění poroty.

Pro moravské podnikatele byla úspěch už samotná kvalifikace na celosvětovou ekologickou soutěž. Mezi téměř dvě stě projekty se dostal český start-up mezi patnáct finalistů. Při cestě do finále například ovládla firma z Kyjova české kolo soutěže Energy Globe Award, kterou každoročně pořádá společnost E.ON.

Blahopřál i prezident

Finále a slavnostní vyhlášení se odehrálo v rakouské Vídni, kam zamířily desítky předních výzkumníků v čele s držitelem Nobelovy ceny Mohanem Munasinghem ze Srí Lanky. Právě z jeho rukou zástupci České republiky převzali zvláštní cenu poroty. Podobný počin se doposud žádné tuzemské firmě nepodařil.

„Vážíme si toho a je pro nás velká čest získat takovou cenu. Jde o velkou satisfakci pro celý tým, který dlouhou dobu tvrdě pracuje, aby se z nuly dostal start-up nahoru. Soutěž měla velkou kvalitu. O to více nás těší, že jsme uspěli,“ sdělil zakladatel biotechnologické firmy Myco David Minařík, kterému na dálku gratuloval i rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Čechům podobně jako ostatním finalistům v úvodní zdravici poděkoval za mimořádný přínos pro životní prostředí. 

E.ON Energy Globe zná vítěze. Nejlepším udržitelným projektem roku se stal start-up MYCO

Soutěž E.ON Energy Globe, prestižní tuzemské ocenění v oblasti ekologie a udržitelnosti, zná vítěze letošního 14. ročníku. Nejlepším tuzemským ekologickým a udržitelným projektem roku se stal kyjovský start-up MYCO, který se zaměřuje na výrobu...

Plasty nahrazují houbami 

Energy Globe World Award mělo pět kategorií – Země, Oheň, Voda, Vzduch a speciální kategorii Mládež. Češi se ucházeli o přízeň porotců v sekci Země a předčili je pouze Indové s projektem, který bojuje proti pálení strnišť rýže po sklizni. 

Ocenění získali podnikavci díky unikátnímu nápadu, jenž spočívá v nahrazení jednorázových obalů či pěnového polystyrenu, který se využívá například jako výplň v krabicích. Tým kolem Minaříka nahrazuje plasty nenáročným, přírodním a především funkčním materiálem z houbového mycelia nebo odpadů ze zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu. Při výrobě navíc nevznikají žádné škodlivé chemikálie ani další odpad. 

Ve výrobě se nezastaví 

I díky úspěchu se společnost z Hodonínska dostává stále více do povědomí veřejnosti. V poslední době se ve výrobě doslova nezastaví. Elán a chuť do práce je ale neopouští. „Stavíme novou linku, máme pronajatou halu a optimalizujeme výrobu. Přichází k nám stále více zákazníků. Nejsme ale aktuálně z kapacitních důvodů schopni poptávku pokrýt,“ dodal Minařík, který plánuje novou cenu umístit na polici ke květinám.

Ohodnoť článek

Štítky E.ON, Ekologie, Cena, Podnikaní, Myco

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma Myco bodovala na prestižní ekologické soutěži. Blahopřál i rakouský prezident  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.