Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidé musí šetřit a přemýšlet o výdajích i ve střednědobém výhledu, říká jednatel liberecké společnosti Metalo Solar Zdeněk Chmelík

PR článek

Energetika a fotovolatické elektrárny, to je téma spojené s aktuální dobou. V současné době je to odvětví s jedním z největších růstů a pro běžného člověka je velmi obtížné se v tom orientovat. Přináší pozitiva, ale také rizika. I o tom v rozhovoru mluví jednatel společnosti Metalo solar s.r.o. Zdeněk Chmelík.

Jste jednatelem společnosti Metalo Solar s.r.o., můžete nám krátce říci, čím se zabýváte? 
Společnost Metalo s.r.o. funguje na trhu již takřka 30 let, jsme technologickou firmou, která se zabývá jak konstrukcemi, tak moderními technologiemi, kamerami, automatickými vjezdy a jednou součástí toho celku je i Metalo Solar s.r.o., která se zabývá čistě jen fotovoltaickou energií. Nabízíme jak instalace FVE pro rodinné domy a firmy, ale také nabíjecí stanice, systémy úspory energie iVOLT a solární mobiliář a solární přístřešky. V průmyslových aplikacích působíme po celé republice, naše sídlo máme ale v Liberci, a tak se zaměřujeme nejvíc na severní Čechy.  

Co říkáte na současnou energetickou krizi? 
Jedná se o souběh několika velmi nepříznivých faktorů. Začalo to krizí Covidu, a s ním omezení ekonomiky, energetickou transformací EU a samozřejmě konfliktem na Ukrajině. To vše způsobuje nyní zdražování energií, jaké si nikdo představit neuměl. Pro koncového klienta, běžného občana, je to kombinace pochopitelně velmi náročná. Lidé musí šetřit a přemýšlet velmi intenzivně o svých výdajích. 

Jaký to má vliv na vaši společnost a fotovoltaiku? 
Pro nás je to samozřejmě velká výzva, protože počet objednávek velmi narostl. Lidé se snaží najít vlastní řešení situace. Soběstačnost, nebo alespoň snížení nákladů na chod domácností nebo firem je poslední dobou hlavním tématem. Cesta ale není nikdy tak jednoduchá, protože trh je obrovský a rizika s tím spojená pochopitelně také. Nejen ve výběru dodavatele, ale i nastavení celého systému tak, aby byl efektivní. Může se stát, že čekáme na dodávky komponentů nebo dojde k jeho zdražování od dodavatelů. Ani kvalifikovaných pracovníků není nikdy dost. To jsou jednoduše problémy, se kterými si musíme umět poradit. 

Předpokládám, že to má stále ale více pozitiv?
Samozřejmě, za dobu existence společnosti, tedy za bez mála 30 let, jsme již řešili různé krize a každá z nich byla výzvou a příležitostí. To, že máme stále dost zakázek, ukazuje, že lidé přemýšlí o vlastní soběstačnosti a chtějí najít cestu jak šetřit. Společnost Metalo Solar teď funguje samostatně, má vyhrazené vlastní týmy lidí, jak obchodníků tak techniků. Snažíme se o oslovení těch, kteří svou vlastní energetiku myslí vážně a samozřejmě jim nabízíme maximální servis a podporu. Včetně veškeré administrativy s tím spojené. 

Kdy je nejlepší začít řešit fotovoltaiku? Jak je to náročné na čas? 
V dnešní době je čekací doba na finální realizaci delší než dřív, doba se mírně protáhla. Jsme schopní po kontaktování od zákazníka poměrně v krátké době vyřešit vše administrativně, udělat propočty. Pak je to již individuální dle zakázky a schopnosti dodavatelů zajistit technologie. V současné době jsou na trhu firmy, které nabízejí dodání za měsíc, za dva, ale lidé by měli vědět, že to není reálné a splnitelné, protože jen administrativa a její termíny přesahují deklarované sliby.

Zimní a jarní období je pro tyto náležitosti vlastně ideální, protože zákazník bude mít vše hotové na maximální efektivitu do jara. Máme pořadník zakázek a je jasné, že kdo poptá dříve, bude také dříve připraven. 

Co byste vzkázal všem lidem, kteří o fotovoltaické energii uvažují? 
Především si musí sami uvědomit, jestli je to cesta, po které chtějí jít a jak do budoucna snížit své náklady na energie. Je jasné, že fotovoltaické technologie jdou technologicky razantně dopředu a dnes je návratnost zhruba čtyři až pět let. Dříve to byl ale dvojnásobek. To je pro naše zákazníky podstatné. Zdražení energií je šok a rozhodně už to levnější nebude, spíše naopak, a fotovoltaická energie je velmi efektivní a výhodnou ochranou proti tomuto zdražování. Energetická soběstačnost, nebo přinejmenším snížení nákladů díky fotovoltaické energii je pochopitelně investice, ale s jistou návratností, která je ještě podpořena státní dotací.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky liberec, metalo solar, energie, úspory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé musí šetřit a přemýšlet o výdajích i ve střednědobém výhledu, říká jednatel liberecké společnosti Metalo Solar Zdeněk Chmelík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.