Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ukrajinci se mají vystěhovat z rekreačního zařízení v Harrachově. Sněmovna ho využije pro zimní relaxaci poslanců

Zhruba dvacítka Ukrajinců se má do konce roku vystěhovat z rekreačního zařízení Sněmovny v Harrachově. Důvod? Sněmovna hodlá objekt využít pro zimní rekreaci poslanců a zaměstnanců poslanecké sněmovny. Uvedla to TV NOVA. Podle informací televize se měli ukrajinští uprchlíci přestěhovat do obdobného zařízení v Lipnici nad Sázavou, nakonec to ale vypadá, že zůstanou v Harrachově. Nyní se pro ně hledají nové ubytovací kapacity.

Středisko v Harrachově dlouhodobě moc využíváno nebylo. Sněmovna pro něj proto hledala využití a letos v březnu ho nabídla Ukrajincům utíkajícím před válkou. Jenže to se nyní změnilo a zařízení má být využito pro zimní rekreaci poslanců a zaměstnanců Sněmovny. Ukrajincům podle televize už přišel e-mail s informací, že se mají do konce roku vystěhovat.

„To zařízení samozřejmě budou moci využívat nejenom poslanci, ale i zaměstnanci Poslanecké sněmovny k relaxačním a rekreačním účelům. Samozřejmě jako kancléř Sněmovny musím taky myslet na využití volného časů svých zaměstnanců a chci, aby i zaměstnanci měli možnost využívat tento benefit," vysvětlil pro TV NOVA vedoucí kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek.

Podle vyjádření tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny (KPS) ale bylo stěhování plánováno dlouhodobě. Zařízení v Harrachově je totiž využíváno jen ze 42 procent. „Víme, že podobná státní zařízení poskytující humanitární pomoc jsou na tom obdobně. Za racionální řešení, i s ohledem na ekonomickou situaci, považujeme tyto ubytovací možnosti spojit. O tom ostatně už dříve jednal vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek se zástupci ministerstva vnitra, od nichž získal ujištění, že náhradních ubytovacích kapacit v regionu Harrachov a okolí je dostatek a nebude problém tam ukrajinské rodiny přemístit,“ zní v mediálním prohlášení.

Zdá se tedy, že stěhování do Lipnice nad Sázavou, kde není škola a uprchlíci by také museli přijít o práci, nehrozí. Podle KPS byla od samého počátku dohoda mezi Poslaneckou sněmovnou a ministerstvem vnitra o neprodloužení ubytování pro ukrajinské uprchlíky podmíněna zajištěním odpovídajícího ubytování v rámci regionu, což bylo ministerstvem vnitra přislíbeno. „Až následně by provozně-účelové zařízení v Harrachově bylo uvolněno pro jeho původní účely,“ stojí v prohlášení.

To se ale dosud nestalo a pro Ukrajince tak nové ubytování zajištěno není a podle TV NOVA přesto uprchlíkům přišlo oznámení o stěhování. KPS to vysvětluje tím, že se náhradní ubytování snaží najít vlastními silami.

Koordinátorem pomoci je přitom Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny Libereckého kraje (KACPU). Podle hejtmana Martina Půty ale kraj se stěhováním uprchlíků nesouhlasil. „Přes naše opakovaně nesouhlasné stanovisko Ministerstvo vnitra a Poslanecká sněmovna před časem dospěli k závěru, že ubytovací kapacita pro uprchlíky již není v Harrachově potřeba," uvedl. Kam se tedy ukrajinští uprchlíci budou stěhovat, to jisté není, zdá se ale, že to nakonec bude v Harrachově.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Harrachov

Štítky harrachov, ukrajinci, rekreace, sněmovna, stěhování, pomoc, kacpu, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci se mají vystěhovat z rekreačního zařízení v Harrachově. Sněmovna ho využije pro zimní relaxaci poslanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.