Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na židovském hřbitově opraví dvě hrobky i několik náhrobků. Město přispěje dvě stě tisíc

Liberečtí radní schválili dvousettisícovou dotaci Židovské obci Liberec. Ta za peníze nechá opravit dvě rodinné hrobky a také několik náhrobků na hřbitově v Ruprechtické ulici. Na opravy přispěje i Liberecký kraj, část nákladů ponese sama obec.

„Mělo by jít o rodinné hrobky Soyka a Berk a náhrobky, které dosud renovací neprošly,“ popsal na tiskové konferenci náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro LK).

Židovský hřbitov je v Ruprechtické ulici od roku 1864, obřadní síň vznikla v roce 1900. Po roce 1939 byl hřbitov padesát let neudržovaný, síň dlouho fungovala jako sklad kávy.

Židovská obec s postupnou rekonstrukcí začala po roce 1992. „V roce 2008 byl na místě obřadní síně otevřen památník šoa, tedy místo k uctění obětí holokaustu z řad libereckých občanů – nacisté vyhladili prakticky celou libereckou židovskou komunitu čítající asi 1700 lidí,“ dodal Langr.

Na opravu hrobek a náhrobků je potřeba asi půl milionu korun. Dvě stě tisíc dodá Liberec, Liberecký kraj 250 tisíc. Zbytek pak doplatí Židovská obec.

Hřbitov je kulturní památkou. Kromě členů židovské obce tu je i řada vojáků padlých v 1. světové válce, včetně vzpomínkového pomníku. „Jsou tu i 80 hrobů válečných uprchlíků, a dětské hroby. A rovněž hroby jedenácti žen z koncentračního tábora Bílý Kostel, jejichž ostatky byly v roce 1945 exhumovány a následně pietně uloženy,“ uzavřel náměstek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky židovský hřbitov, hřbitov, hrobka, liberec, ruprechtická, radnice, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na židovském hřbitově opraví dvě hrobky i několik náhrobků. Město přispěje dvě stě tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.