Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Frýdlantu chtějí nové multifunkční centrum. Vzniknout má v bývalé mlékárně v centru města

Vedení Frýdlantu plánuje vybudovat nové multifunkční centrum s knihovnou. Vzniknout by mělo v chátrající budově mlékárny, která je v sousedství frýdlantské radnice. Město si už pro svůj záměr nechalo vypracovat studii.

„Dlouho jsme přemýšleli, co by v něm mohlo být, aby to mělo smysl a dům fungoval. Měli jsme několik nápadů, ale jako nejlepší se ukázal vznik multifunkčního komunitního centra, jehož součástí bude spousta prostor pro cvičení, prezentaci kultury, akce školy a také knihovna,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Právě knihovna je teď podle něj v provizorních prostorech na kraji města. „Díky tomuto projektu by se vrátila zpátky do centra, kam patří. A město Frýdlant není tak malé, aby si nezasloužilo mít v centru podobné multifunkční zařízení,“ dodal.

Město je přitom majitelem chátrající mlékárny od roku 2006. Až v minulém volebním došlo ke shodě, že by z ní mohlo být právě multifunkční centrum. „Objekt čp. 45, tedy bývalou mlékárnu, získalo město v roce 2006 jako zbytkovou záležitost, vykoupilo ho díky iniciativě tajemnice úřadu Veronice Bubeníčkové v rámci soudní dražby,“ připomněl starosta města Dan Ramzer (ODS).

Loni si pak vedení města nechalo zpracovat studii, jak by mohlo celé centrum vypadat. Suterénní podlaží budovy má projít dle návrhu studie opravou bez větších stavebních zásahů. „Bývalá mlékárna leží v záplavové zóně řeky Smědé a využití prostor suterénu je tak velmi omezené. Prostory zde jsou tudíž navržené převážně pro skladování,“ vysvětlila mluvčí radnice Martina Petrášková.

V přízemí pak vznikne knihovna. „Za vstupními dveřmi by měl vzniknout otevřený prostor, provozně rozdělný na dvě poloviny. Na dětské oddělení a na oddělení pro dospělé. Část knihovny s okny do ulice by sloužila knihovně pro dospělé, druhá polovina orientovaná do dvora pak knihovně pro děti a mladistvé,“ řekl vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu frýdlantské radnice Iva Beranová.

Knihovna je už dvanáct let v provizorních prostorech. Původní knihovnu na náměstí totiž v roce 2010 vyplavila povodeň. Dodnes tak je v základní škole v Bělíkově ulici. „Těším se, že městská knihovna bude v důstojných, moderních a krásných prostorách a bude naplňovat standardy knihovny, odpovídající sedmitisícovému městu s dvěma středními školami,“ dodala Beranová.

V dalším patře plánovaného centra pak bude přednáškový sál, v posledním patře by pak mělo být krátkodobé ubytování například pro účastníky městských kulturních a společenských akcí nebo přednášející. „Každý z devíti navržených dvoulůžkových pokojů by měl své vlastní sociální zařízení a z chodby přístupnou společnou kuchyni,“ podotkla Beranová.

Cesta k novému multifunkčnímu centru ale ještě bude dlouhá. Pro příští rok má město v rozpočtu připraveny peníze pro projektovou dokumentaci, stavět se tak začne až poté. Vedení města odhaduje, že rekonstrukce by mohla stát kolem 80 milionů korun. „Město Frýdlant chce na vznik multifunkčního komunitního centra s knihovnou získat některou z dotací,“ uzavřela mluvčí města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky frýdlant, knihovna, centrum, mlékárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu chtějí nové multifunkční centrum. Vzniknout má v bývalé mlékárně v centru města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.