Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Voda na Frýdlantsku zdraží o šest procent. Lidé nově zaplatí necelých 147 korun za kubík

Voda ve Frýdlantském výběžku zdraží od nového roku o 6,3 procenta na 146,76 koruny za metr krychlový včetně DPH, nadále tak bude patřit k nejdražším v zemi. Pro čtyřčlennou rodinu s průměrnou spotřebou 144 metrů krychlových to bude znamenat měsíčně nárůst zhruba o 103 korun. Letos byla cena za vodné a stočné od Frýdlantské vodárenské společnosti (FVS) ve výši 138,22 Kč za metr krychlový. Cenu FVS zvyšuje zejména kvůli vyšším nákladům za elektrickou energií, informoval ředitel FVS Petr Olyšar.

„V porovnání se skokovým růstem nákladů na ostatní životní potřeby i s nárůstem ceny vody u jiných vodáren jde na Frýdlantsku opravdu jen o mírné zdražení vody. Je to dáno především tím, že nám cena za energie vzrostla výrazně už loni, a to o 138 procent, a promítla se už do letošních cen za vodu. Další zdražování energií se díky tomu do ceny vody pro příští rok nepromítá tak dramaticky. Navíc se nám daří šetřit díky opatřením na síti a pro příští rok jsme připravili i úspornější investiční plán," uvedl Olyšar.

Do zvýšení ceny za vodu FVS promítne to, že od příštího roku zaplatí za takzvanou silovou složku elektrické energie o 39 procent více než letos. „Což znamená, že náklady na ni budou o 900 tisíc korun vyšší. A cena vody roste také kvůli patnáctiprocentní inflaci, která zdražuje vše, od materiálu přes chemikálie až po pohonné hmoty. Zdražila také povrchová voda u Povodí Labe a Lesů ČR o 9,5 procenta,“ dodal ředitel FVS. K nárůstu ceny vody podle něj přispělo také zvýšení mezd zaměstnancům FVS i používání nové chemikálie pro srážení fosforu na dvou čistírnách odpadních vod - v Hejnicích a Novém Městě pod Smrkem.

FVS zásobuje vodou 24 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku. Vodné i stočné platí obyvatelé Frýdlantu, Hejnic, Nového Města pod Smrkem a Raspenavy. V dalších 13 obcích Frýdlantska zásobovaných FVS platí obyvatelé jen vodné, pro ně cena v příštím roce vzroste o 2,8 procenta.

Největší část obyvatel Libereckého kraje zásobuje vodou Severočeská vodárenská společnost (SVS). Ta sice od Nového roku zdraží o 14 procent. I tak ale její odběratelé budou platit méně než zákazníci FVS. Za metr krychlový odběratelé SVS zaplatí od příštího roku včetně DPH 128,11 korun, o 16 korun víc než letos. Pro průměrnou čtyřčlennou domácnost to znamená měsíčně zhruba 150 korun navíc. Hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, voda, Frýdlant, peníze, firmy, vodné, stočné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Horal

Nejdražší voda na Frýdlantsku a ještě teče každou chvíli kalný hnědý sajrajt. Za tenhle hnus si řeknou takový prachy.

Čtvrtek, 22. prosince 2022, 00:08Odpovědět

Voda na Frýdlantsku zdraží o šest procent. Lidé nově zaplatí necelých 147 korun za kubík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.