Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Skloexport se opět neprodal. Stát chce připravit další kolo aukce, s cenou bude muset znovu dolů

Ani v druhém kole aukce se budova Skloexportu neprodala. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) sice snížil cenu zhruba o patnáct procent na 67 milionů korun, žádný zájemce ale nepřihodil. Aukce tak podle mluvčí ÚZSVM Michaely Tesařové proběhne znovu, cena ale opět zřejmě půjde dolů. O kolik, to zatím úřad neupřesnil.

„Do elektronické aukce se sice přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci 6,8 milionu korun složil zájemce, ovšem minimální příhoz učiněn nebyl. Aby aukce byla úspěšná a přinesla vítěze, musí v ní padnout alespoň jeden příhoz, a to nejméně ve výši minimální vyhlašované ceny, tedy 67 070 900 korun,“ uvedla mluvčí úřadu.

ÚZSVM vyhlásí další kolo elektronické aukce. „Cílem ÚZSVM je pro tuto jedinečnou nemovitost najít co nejdříve definitivního vlastníka, který pro ni nalezne smysluplné využití a vdechne jí nový život,“ dodala Tesařová.

O budovu projevilo při předaukčních prohlídkách zájem několik zájemců. Všichni se ale shodli, že původní cena, která byla 79 milionů korun, je příliš vysoká. A neuspěla ani cenovka o dvanáct milionů nižší. „Vyvolávací cena je absurdní, umím si ji představit tak třetinovou,“ řekl už v listopadu při prohlídce jeden ze zájemců Jan Maturák.

Navíc zájemci při prohlídkách odhadli, že dům bude potřebovat obří investice kolem miliardy korun. Vzniknout by v něm mohly byty a kanceláře. „Je to na dobrém místě, v centru, u nádraží,“ dodal další zájemce, který si ale nepřál uvést jméno.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, poslední nájemci opustili objekt v roce 2009.

Budovu v těsné blízkosti libereckého vlakového a autobusového nádraží převzal ÚZSVM od Generálního finančního ředitelství v květnu 2020. Následovala jednání s městem i krajem a dalšími státními institucemi, k dohodě ale nedošlo, úřad tak nyní proto přistoupil k aukci.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky skloexport, liberec, aukce, uzsvm, prodej, byty, kanceláře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skloexport se opět neprodal. Stát chce připravit další kolo aukce, s cenou bude muset znovu dolů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.