Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Městská policie má za sebou ve Frýdlantu první rok. Od ledna se rozšíří o tři strážníky

Frýdlant má vlastní městskou policii už rok. Dosud mu chyběli tři strážníci, ty se ale městu povedlo najít, od ledna tak bude v plném stavu osmi strážníků a velitele. V plném nasazení bude městská policie od března, nové strážníky ještě čeká kurz základní přípravy a zkoušky.

Strážníky do Frýdlantu dříve posílal Liberec, to se ale před začátkem roku 2022 změnilo. Město se tak rozhodlo vybudovat vlastní policii. „Když jsme předloni zachytili signály z Liberce o tom, že už pro nás službu městské policie dělat nechtějí, věřili jsme i přes určité obavy, že v případě rozhodnutí o zřízení vlastní městské policie naplníme naše očekávání i personální kapacity,“ zavzpomínal místostarosta města Jiří Stodůlka (ODS).

Obavy ale podle něj byly zbytečné. „Vzhledem k tomu, že jsme vybírali srdcaře a lidi, kteří tu práci u nás ve Frýdlantu opravdu chtějí dělat a nevyužívají jen náborového příspěvku, který jsme z tohoto důvodu nedávali, se nám podařilo ideální početní stav 8 strážníků a jeden velitel vlastně naplnit dost rychle,“ dodal.

Ještě nyní v prosinci chybí podle tabulek tři strážníci, ti ale nastoupí v lednu. „Půjde o dva muže a jednu ženu. V lednu podstoupí základní přípravu, pak je čekají zkoušky na ministerstvu vnitra a také si musejí udělat zbrojní průkaz. Takže s tím, že se stanou plnohodnotnými členy týmu, se počítá nejspíše v březnu 2023,“ doplnil starosta Dan Ramzer (ODS).

Po plném zapojení tří nových strážníků by pak měla městská policie ve Frýdlantu fungovat ve městě v nepřetržitém režimu, 24 hodin denně.

Strážníci se navíc od ledna přestěhují do nových prostor na náměstí. „Máme zde dva prostory. Jeden bude zázemím pro strážníky, druhý bude sloužit jako kancelář. Tam za námi budou moci lidé chodit třeba řešit přestupky nebo přicházet s případnými dotazy, náměty a podněty. Do služebny se postupně stěhujeme už teď, stále ale probíhá její vybavování,“ uvedl velitel Městské policie Frýdlant Petr Šantavý.

Kromě nové služebny mají také nové auto. „Převzali jsme si ho po dlouhém čekání na začátku prosince a nyní je pro naši činnost plně k dispozici. Na výjezdy díky němu můžeme vyrazit prakticky okamžitě. Jednodušší je s ním i kontrolní činnost. Díky varovnému výstražnému osvětlení nám pak pomáhá například při označení dopravních nehod nebo při potřebě rychlé jízdy na majáky,“ dodal velitel.

Hlavní činností strážníků ve městě je podle Ramzera ochrana veřejného pořádku a parkování. „Ve Frýdlantu máme problém s alkoholem a drogami, s narušováním veřejného pořádku v nočních hodinách především v centru města – i v těchto oblastech nám strážníci pomáhají,“ řekl starosta.

Jedním z dalších úkolů strážníků pak byla spolupráce na odstraňování autovraků. „Tyto automobily ve špatném stavu kolikrát už třeba nemají ani kola a jsou na špalcích a tak zabírají zbytečně místo k parkování,“ dodal Stodůlka.

Podle něj se ale strážníkům podařilo zlepšit situaci s parkováním. „Myslím, že městská policii daleko více zasahuje a působí edukativně u problémů s parkováním. A musím říci, že velmi úspěšně, protože řidiči se opravdu naučili využívat parkoviště a už jen minimálně nám například stojí na veřejné zeleni nebo v místě, kde brání průjezdu složek IZS,“ řekl místostarosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky strážníci, frýdlant, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie má za sebou ve Frýdlantu první rok. Od ledna se rozšíří o tři strážníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.