Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Bílé Vánoce v Liberci? Naposledy před šesti lety. V roce 1981 bylo pod Ještědem skoro půl metru sněhu

Sníh na Štědrý den? To je v celém Česku včetně Liberce stále ojedinělejší situace. Naposledy bylo alespoň trochu bílo v roce 2016, kdy byly dva centimetry sněhu. V posledních letech ale spíš padají teplotní rekordy, dnes může být až 9 stupňů Celsia.

Jak to tedy na Štědrý den s počasím a sněhem v Liberci je? Když se podíváme na statistiky, pořádná zima na Vánoce už dlouho nebyla. Vůbec nejnižší teplota za dobu měření byla ve válečném roce 1940, kdy teploměr ukázal -19,3 stupně. Nejvíce sněhu napadlo v roce 1981, na Štědrý den bylo v Liberci těžko uvěřitelných 40 centimetrů.

Byly ale také Štědré dny, jaké si každý představuje. V roce 1970 a 1986 sněžilo přímo 24. prosince a napadlo 12 centimetrů sněhu.

V posledních letech se ale spíše mění opačné rekordy. Štědrý den v roce 2020 byl vůbec nejteplejší, když bylo 10,7 stupně. A letos to zatím vypadá podobně, když má být až devět stupňů. Pravděpodobnější tak bude, že bude opět pršet, za poslední čtyři roky pršelo 24. prosince pokaždé.

A kdy byl na Štědrý den naposledy sníh? To už je šest let, v roce 2016 ležely dva centimetry. Za posledních deset let byl sníh dvakrát, za posledních třicet let už statistika vypadá lépe, sníh byl v Liberci hned v osmnácti letech.

Z krajských měst je přitom v Liberci vůbec nejpravděpodobnější, že sníh na Vánoce bude, statisticky je to 60 procent. Například Praha má pravděpodobnost do 20 procent.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky počasí, vánoce, sníh, čhmú

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílé Vánoce v Liberci? Naposledy před šesti lety. V roce 1981 bylo pod Ještědem skoro půl metru sněhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.