Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud potvrdil pokuty 20 milionů korun za kartelovou dohodu výrobců oken při zakázce od Libereckého kraje

Nejvyšší správní soud potvrdil souhrnné pokuty téměř 20 milionů korun pro výrobce oken Dafe-plast a Sulko. Pokuty jim v roce 2019 vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za kartelovou dohodu při zakázce na výměnu oken ve školských zařízeních vyhlášené Libereckým krajem. Vyplývá to z rozsudku zveřejněného na úřední desce soudu.

ÚOHS v roce 2019 pokutoval za kartelovou dohodu tři firmy. Nejvyšší pokutu dostala společnost Sulko, a to 15,6 milionu korun, Dafe-plast musel zaplatit 4,88 milionu korun a společnost OSF 2000 337 tisíc korun. Důvodem bylo to, že se firmy domlouvaly na společném postupu a koordinovaly své nabídky ve výběrovém řízení na výměnu oken na budovách spadajících pod krajský resort školství, mládeže, tělovýchovy a sportu, které vyhlásil Liberecký kraj v roce 2012.

Úřad podrobně analyzoval položkové rozpočty nabídek u všech objektů, přičemž porovnával vzájemné poměry jednotkových cen nabídnutých firmami a zjistil, že mezi cenami stanovenými jednotlivými uchazeči existuje určitý cenový vzorec. Všechny nabídky vykazovaly i obdobné chyby v součtech a chyby grafické. Nabídky byly uzpůsobeny tak, aby výběrové řízení vyhrála firma Sulko.

Dafe-plast a Sulko se pokutě od ÚOHS bránily podáním žaloby ke Krajskému soudu v Brně, ten ale rozhodnutí antimonopolního úřadu potvrdil. Obě firmy pak podaly kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Jejich zamítnutím nyní celý spor končí. Pokuty ale musely obě firmy uhradit už v roce 2019 po pravomocném rozhodnutí ÚOHS.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, soud, stavebniny, školy, správní, firmy, ÚOHS, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil pokuty 20 milionů korun za kartelovou dohodu výrobců oken při zakázce od Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.