Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak správně vytřídit vánoční odpad? Podívejte se na záludnosti, ve kterých se nejčastěji chybuje

PR článek

Radost z vánočních dárků často střídá stres, kam se všemi obaly po štědrovečerním rozbalování. Papírová krabice do modré popelnice, igelitový obal do žluté. Jak je to ale s poněkud méně běžným odpadem?

Jak už bylo řečeno, běžný balící papír můžete bez obav vhodit do kontejneru na papír. Ovšem obal s voskovanou povrchovou úpravou nebo různými nástřiky, případně kombinované třeba s jiným druhem materiálu, patří do směsného odpadu, stejně jako třeba celofán.

Výplně v krabicích, ať jsou to polystyrenové díly, ve kterých je uložen výrobek v krabici, nebo polystyrenové kuličky, oválky a další tvary, můžeme třídit do sběrných nádob na plasty.

Samostatnou kapitolou je nakládání s použitými vánočními stromky. Lidé by je měli odkládat ke kontejnerovým stanovištím se směsným nebo tříděným odpadem. Důležité však je neumisťovat stromy přímo do nádob, popelnic či kontejnerů, ale pouze je položit vedle nich. Stromek také ale samozřejmě můžete sami rovnou odvézt do sběrného dvora, spalovny či kompostárny. Pokud máte možnost, dalším jednoduchým řešením, které se vlastně samo nabízí, je využít vánoční stromek ve svém vlastním kotli, čímž vlastně ještě užitečně poslouží i k vytopení chaty či domku.

Do tříděného odpadu můžete hodit také třeba rozbité ozdoby. Světelné řetězy a ozdoby spadají do kategorie elektroodpadu – třídíme je do nádob na elektroodpad, na speciálních sběrných místech nebo je odneseme do sběrného dvora.

Slaměné ozdoby. Pokud jste tipovali bioodpad, je to správně. Jen pozor, aby na nich nebyly umělé či kovové části nebo různé druhy nástřiků, barev a lepidel.

Papírové ozdoby patří do modrého kontejneru. I zde je třeba dát pozor, aby na sobě neměly voskovanou či jinou povrchovou úpravu a také nesmí být mastné. Hliníkové obaly od jedlých ozdob můžeme také vytřídit. Stačí z nich průběžně vytvářet větší útvar – kuličku, kterou pak můžeme vytřídit do nádoby na kovy nebo opět odnést do sběrného dvora.

K samotným vánočním svátků patří bezpochyby také hodování, mlsání a vyvařování všemožných dobrot. I odpad vzniklý při vánočním vaření má své místo v popelnicích. Kam patří papírový obal nebo lahev, ví asi každý z nás. Pojďme se zaměřit na záludnosti, které na nás mohou v kuchyni číhat. Varné sklo (např. pečicí mísy a konvice) rozhodně do nádoby na sklo nepatří, protože mají jinou teplotu tavení a chemické složení. Nejlépe tyto nádoby odložíme do sběrného dvora. Sáčky od koření – to je také věčné téma. Je jich více druhů, pokud ale váháte, kam třídit ty se stříbrnou vrstvou uvnitř, pak do směsného odpadu. Obvykle se jedná o kombinovaný obal, kdy je základem plast s nástřikem hliníkové vrstvy. Tyto druhy obalů se nerecyklují.

Olej třiďte doma do PET láhve či kanystru a při nejbližší cestě jej odvezte spolu s dalším odpadem na sběrný dvůr, někde už potkáte na třídění olejů speciální nádoby. PET láhve a nápojové kartony před vytříděním vždy vyprázdněte a sešlápněte – víčka nevadí.

A pokud vás zajímá více, vše podstatné najdete ve vánočním speciálu Samosebou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SAKO Brno

Štítky ekokom, třídění, odpad, recyklace, ekologie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak správně vytřídit vánoční odpad? Podívejte se na záludnosti, ve kterých se nejčastěji chybuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.