Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silvestr v kraji byl poměrně klidný. Prvním letošním trestným činem bylo řízení v opilosti

Podle záchranných složek byla letošní silvestrovská noc klidnější, než se očekávalo. Shodují se na tom policisté, hasiči i záchranáři. Prvního hříšníka lapila policejní hlídka v půl třetí ráno v Liberci.

Přímo před policejní hlídkou se vřítil vysokou rychlostí do křižovatky ulic Husitská a Hanychovská opilý 36letý řidič Volkswagenu Polo, řekla dnes ráno krajská policejní mluvčí Ivana Baláková. Naštěstí složky nemusely zasahovat u žádných velkých požárů. Nedošlo ani na žádná těžká napadení nebo úrazy.

Muž měl evidentně problémy s ovládáním auta. Policisté ho pak dostihli a zastavili v Jetelové ulici a zjistili, že řídí s 1,92 promile alkoholu v krvi. Řidič se  hlídce přiznal, že před jízdou vypil se svými dvěma kamarády lahev vodky. V době, kdy ho policisté přistihli, zrovna kamarády rozvážel domů. Z Jetelové ale už museli pokračovat po svých, další jízdu mu policisté zakázali," popsala událost policejní mluvčí. Řidiče převezli na služebnu, kde ale dostal jen předvolání, protože vzhledem ke své opilosti měl podle Balákové problémy nejen s řízením, ale také s komunikací.

Policie přijala podle Balákové od silvestrovských 18:00 do dnešní páté hodiny ranní 123 volání na tísňovou linku 158, o devět méně než loni. Nejčastěji lidé oznamovali případy agrese, které policie většinou řešila domluvou. Zhruba sedm oznamovatelů si stěžovalo na hlučnou pyrotechniku, čtyřem lidem se zaběhli psi, které vyděsily petardy. Desítka volajících upozorňovala podle policejní mluvčí na drobné požáry. Policie odhalila také dalších pět řidičů, kteří sedli za volant posilněni alkoholem, a řešila pět nehod, které se ale obešly bez vážnějších zranění.

Hasiči nejčastěji zasahovali u požáru odpadu a popelnic

Klidnější průběh silvestrovských oslav potvrdila i mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Petra Knížková. „Od 18:00 na silvestra do dnešní šesté ráno jsme vyjížděli k 18 mimořádným událostem, kdy v devíti případech se jednalo o požár odpadu nebo popelnice," řekla mluvčí. Hasiči také zasahovali u dvou dopravních nehod, které se ale obešly bez zranění, vyprošťovali také tři lidi uvízlé ve výtahu. „V jednom případě šlo o planý poplach," dodala.

Nezvykle klidnou noc zažili také záchranáři. „Silvestrovská noc byla náročnější než běžná služba, ale nebyla nijak dramatická. Třeba úraz pyrotechnikou jsme neměli žádný, měli jsme jen drobné úrazy pod vlivem alkoholu. Nejvíc výjezdů jsme měli na intoxikaci alkoholem, což jsme i předpokládali. Ty jsme měli i za asistence policie, protože několikrát došlo ke slovnímu napadení posádky, nikdy nešlo ale naštěstí o fyzický útok," řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Takových výjezdů bylo podle něj zhruba 15.

Záchranáři podle Georgieva nemuseli na silvestra ani na Nový rok řešit žádnou dopravní nehodu, ani těžké polytrauma. „Nevyjížděli jsme ani k žádnému těžkému napadení, byly nějaké běžné potyčky, které jsou na silvestra obvyklé, ale nic závažného. Byli bychom rádi, kdyby i ten letošní rok byl klidnější," dodal mluvčí záchranářů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestr v kraji byl poměrně klidný. Prvním letošním trestným činem bylo řízení v opilosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.