Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nerušte spící netopýry. Ochranáři uzavřeli oblíbenou jeskyni v Českém ráji

Až do konce března je pro turisty uzavřena jeskyně Postojna v Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Ochranáři do podzemí zamezili přístup kvůli hibernujícím netopýrům. Těchto okřídlených savců žije v Českém ráji 19 druhů z celkového počtu sedmadvaceti druhů žijících v České republice.

Jeskyně Postojna je v Klokočských skalách poblíž silnice z Turnova na Rotštejn. Je oblíbeným zimovištěm netopýrů, kteří uvnitř zimují as přitom jsou extrémně citliví na hluk. V minulosti jeskyni třeba v období vánočních svátků navštívilo více než sto lidí za den, a tak ji letos ochranáři uzavřeli a vstup zajistili mříží.

„V jeskyních je vlhko a stálá teplota. Na takových místech upadají netopýři do hibernace, výrazně snižují svou tělesnou teplotu a zpomalují všechny životní procesy. Pokud jsou v této době vyrušeni hlukem, světly nebo zvýšenou teplotou vzduchu sálající z těl návštěvníků, z hibernace se proberou. V zimě ale nenajdou dostatek hmyzí potravy a uhynou,“ vysvětlil Jiří Klápště z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Proto kvůli ochraně těchto vzácných savců jeskyni na zimu uzavřeli. Je to jediná možnost, jak jim zabezpečit potřebný klid.

Jeskyně Postojna je jedinou veřejně přístupnou jeskyní v Českém ráji. Ač jde o pseudokrasovou jeskyni, nemá žádnou výzdobu. Její hlavní částí je tak zvaná Velká síň, do níž se vstupuje úzkým vchodem, z ní vede řada chodem o celkové délce kolem pětasedmdesáti metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Liberecká drbna

Štítky netopýr, Liberecký kraj, Turnov, jeskyně Postojna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nerušte spící netopýry. Ochranáři uzavřeli oblíbenou jeskyni v Českém ráji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.