Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

O jejím nelehkém životě rozhodla matka alkoholička, dívky se ujala pěstounka. Podpořit je může každý

Dvanáctiletou Vanessu provází neblahý životní osud už od narození. Stačilo, že se její matka neradovala z těhotenství jako většina jiných žen, na své dítě nebrala ohledy a v těhotenství vydatně popíjela. Svým životním stylem poznamenala dívenku navždy a dnes se jiní snaží ze všech sil o to, aby žila alespoň trochu pěkný život.

Vanessa, která žije se svojí pěstounkou v Liberci, se narodila s fetálním alkoholovým syndromem a syndromem kaudální regrese. Už když byla v břiše, alkohol, který její matka popíjela, neblaze působil na vývoj dítěte a nenávratně holčičce poškodil mozek. O nic lepší to nebylo ani po narození. Matka raději trávila čas s lahví v ruce, a tak se o dcerku staral její otec. On sám byl ovšem těžce nemocný a když bylo Vanesse 9 měsíců, zemřel. Dívenka putovala do kojeneckého ústavu, kde sice měla čisté oblečení, postýlku i řádnou péči, ale pochování a blízkost někoho druhého scházela.  Dlouhé dva roky trvalo, než se našla dobrá duše, která si Vanessku i s jejím postižením, vzala do pěstounské péče.

Odkaz na sbírku:

Větší auto pro rodinu | Donio 

„S Vanesskou spolu budeme už téměř deset let,“ říká její pěstounka Zdenka Habrová. Dívenku si osvojila i přesto, že má diagnostikován atypický autismus a reaktivní poruchu attachmentu s úzkostnými sklony k dezorganizovaným vzorcům v zátěžových situacích.

Jedním z prostředků, kterým Vanessa komunikuje s okolím, jsou zvířata, která jsou jejími terapeuty a v jejich blízkosti se uvolní. Proto jsme pořídili psa, královského pudla, který je stále s námi a vyráží s námi na terapie a léčebné pobyty,“ vysvětlila pěstounka.

A v tom spočívá nynější problém, který potřebuje rodina vyřešit. Koupit nové auto, do něhož by se vešli lidé i pejsek v přepravním boxu a všechny pomůcky potřebné pro Vanessy terapii. Rozhodli se proto poprosit o pomoc veřejnost a snaží se shromáždit peníze na nákup nového vozu prostřednictvím dobročinné sbírky na portále Donio. Z vlastních prostředků totiž na větší vůz jen těžko ušetří. Navíc ani jedna nemá podle vyhlášky nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku od státu, tedy ani na příspěvek na auto. Pěstounka Zdenka se ještě navíc pár let poté, co si Vanessu osvojila, dostala rovněž do zdravotních potíží a v současnosti je v trvalém invalidním důchodu. Ani na chvíli ji ale nenapadlo se kvůli vlastním zdravotním potížím dítěte vzdát, naopak, obě bojují o hezký život společně. 

Přispět na vysněné a především potřebné auto může každý prostřednictvím sbírky.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv pěstounky

Štítky pomoc, sbírka, Liberec, nemocná holčička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O jejím nelehkém životě rozhodla matka alkoholička, dívky se ujala pěstounka. Podpořit je může každý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.