Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

První kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel, Babiše předstihl v závěru. Ten na sebe čeká kompro

, aktualizováno 14. ledna 2023, 17:55

Příštím prezidentem ČR bude buď předseda ANO a expremiér Babiš, nebo bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel. Po sečtení téměř 98,9 procenta volebních okrsků se v prvním kole prezidentské volby dostal bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel do vedení před expremiérem a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Postupující kandidáty bude dělit zřejmě nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Letošní účast v prvním kole je nejvyšší ve volbě prezidenta. Historicky je to v ČR třetí nejvyšší účast po volbách do Sněmovny 1996 a 1998.

Redakce Drbny sledují sčítání v jednotlivých štábech. Zhruba 150 až 200 novinářů se akreditovalo na sobotu do volebních štábů tří favoritů prezidentské volby Pavla, Babiše a Nerudové.

Babiš čeká kompro od novinářů

Už po poledni se začal štáb Andreje Babiše v Restauraci Columna vedle budovy Agrofertu na Chodově zaplňovat. Andrej Babiš přijel do štábu po páté hodině, tedy v moment, kdy bylo sečteno bezmála sto procent okrsků. Jeho spolustraníci a podporovatelé ho přivítali hlasitým potleskem.

„Mám obrovskou radost. Skutečně jako kandidát hnutí ANO jsem dosáhl famózního výsledku. Dostal jsem o více než 500 tisíc hlasů více, než ve sněmovních volbách. Děkuji voličům, kterým jsem dva dny odpovídal a volili nás. Je to absolutně skvělé. Celý ten výsledek je nečekaný. Dal jsem si plán, postoupit do druhého kola a mít víc hlasů než ANO ve sněmovních volbách. Samozřejmě gratuluji provládnímu kandidátovi Panu Pavlovi a paní Nerudové. Mrzí mě, když jsem považován za zlo. Naší zemi jsem věnoval deset let mého života ve prospěch lidí,“ pronesl Babiš na tiskové konferenci.

Babiš také řekl, že má signály, že před druhým kolem volby se na něj údajně chystá podraz od "spřízněných novinářů" Pavla, kteří jej chtějí spojovat s KGB. Pokud bude prezidentem Petr Pavel, nebude to podle něj dobré pro občany.

Bývalý premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) včera krátce po otevření volebních místností společně s manželkou Monikou a dětmi Vivien a Frederikem odevzdal hlas ve volbě hlavy státu v Průhonicích. Považoval by za úspěch, kdyby postoupil do druhého kola. 

Před třetí hodinou dorazil do štábu Andreje Babiše také Milan Rokytka. Na dotaz, proč dorazil do štábu, odvětil: "Co je vám do toho." Z balkonu sleduje štáb také Richard Brabec (ANO).


Alena Schillerová.

Po čtvrté hodině, ještě před příjezdem Andreje Babiše, do štábu dorazila také Alena Schillerová (ANO) a Karel Havlíček (ANO). Ten také novinářům řekl, že Babišova kampaň byla poctivě odpracovaná, lidé vzali v potaz, že expremiér tvrdě pracuje pro ČR posledních osm let. 

„Myslím, že kampaň byla poctivě odpracovaná, že lidé se nedívali pouze na posledních několik týdnů, ale brali to tak, že pan Babiš zde tvrdě pracuje pro Českou republiku posledních osm let,“ řekl Havlíček. Podle něj voliči vnímají, že je nutné, aby v druhém kole byl někdo z opozice, kdo se dokáže vymezit vůči současné koalici a hájit zájmy těch, kdo s vládou nesouhlasí.


Novináři čekají ve štábu Andreje Babiše na jeho příjezd.
Milan Rokytka ve štábu Andreje Babiše.

Richard Brabec.

Pavel porazil Babiše

Petr Pavel odvolil včera krátce po druhé hodině ve volební místnost v bývalé škole, ze které je dnes obecní úřad obce Černouček. Ta se nachází v okrese Litoměřice a tam má Petr Pavel své trvalé bydliště. „Přesný výsledek si netroufám odhadovat,“ řekl po vhození hlasu do urny Petr Pavel přítomným novinářům a dodal, že od voleb si slibuje vítěství. Jeho další kroky zamířily na oběd a volební den zakončil v Podřipském pivovaru v kruhu přátel a sousedů.

Volební štáb Petra Pavla se nachází v coworkingovém centru Opero v Salvátorské ulici v centru Prahy. „Je tu 150 akreditovaných novinářů a některé akreditace jsme bohužel museli odmítat, protože jsme úplně naplnili kapacitu, která tu je. Plus je tu asi dvacet až třicet členů týmu,“ řekla našemu redaktorovi ve štábu mluvčí týmu Petra Pavla Eva Hromádková a doplnila, že na místě jsou zóny pro kameramany, fotografy i píšíci novináře. „Zájem novinářů je opravdu obrovský, ale kapacita by měla odpovídat jejich počtu.“

Do štábu dnes nepřijdou Pavlovi podporovatelé ani jiní politici. „Chtěli jsme to pojmout jako pracovní večer, ne jako nějaký závěrečný večírek, protože věříme, že nás čeká ještě čtrnáct dní práce, proto jsou tu jen členové týmu a novináři. Podporovatelé sedí v detašovaných volebních štábech po celé České republice, kde jsou improvozované štáby s podporovateli z těch daných regionů,“ popsala Hromádková.

Na otázku, zda některý z kandidátů, kteří nepostoupí do druhého kola dorazí dnes večer přímo do štábu Petra Pavla vyjádřit mu podporu, odpověděla mluvčí, že nechce předbíhat. „Jsme připraveni i na tuto variantu, ale vše bude záležet na výsledcích,“ podotkla.

Petr Pavel v doprovodu manželky dorazil zhruba deset minut před půl třetí. Jeho příchod do štábu provázel potlesk lidí z jeho týmu a obrovský zájem fotografů i kameramanů. „Uvidíme, nechte se překvapit,“ odpověděl přítomným novinářům na dotaz, na kolik procent hlasů si věří.

Ve tři hodiny vystoupil s prohlášením pro média. „Velice si vážím toho zájmu. Chtěl bych poděkovat těm, kteří přišli k volbám, protože volební účast je vyšší, než byla v posledních volbách. Co mě na tom těší, je to, že lidé s velkou pravděpodobností vyslechli volání po tom, aby se aktivně zapojili, pokud nechtějí nadále nadávat na to, co nás trápí, co nám vadí a přišli rozhodnout sami. Zároveň bych rád poděkoval svým spolukandidtáům nebo protikandidtáům za dosavadní průběh kampaně, protože i když občas zajiskřila, tak byla vedena povětšinou velice korektně a myslím, že i to je důkazem toho, že to není úplně tak špatné s tou naší politickou kulturou,“ řekl novinářům Pavel.

„Zde v coworkingovém centru se scházíme proto, že se blížíme k závěru prvního poločasu. Rozhodně není důvod něco slavit, spíš je důvod zahájit druhý poločas, který bude mnohem náročnější než ten první,“ doplnil.

Sečteno je téměř 100 procent hlasů, Petr Pavel přeskočil Andreje Babiše a v prvním kole skončí na prvním místě se ziskem více než 35 procent hlasů. Moment, kdy Pavel Babiše přeskočil, ve štábu vyvolal velký potlesk, protože se tak stalo přímo během Pavlova projevu k přítomným novinářům.

„Přibližně třicet procent je tvrdé jádro podporovatelů Andreje Babiše, se kterými se dalo počítat, pět procent navíc přičítám tomu, že je tu celá řada lidí, kteří jsou zklamáni výkony současné vlády. A protože Andrej Babiš na tuto vládu od začátku útočil naprosto nevybíravě a každý problém, který nastal, přisuzoval neschopnosti této vlády, tak rozumím tomu, že těch pět procent lidí se přidalo spíš jako kritici této vlády a ne podporovatelé Andreje Babiše. Možná i na tyto lidi se budu chtít zaměřit, abych jim dal jasně najevo, že cesta z jejich frustrace nevede přikloněním k Andreji Babišovi, ale k tím, že budeme tyto problémy konstruktivně řešit s touto vládou a ne tím, že shodíme vládu v době krize a začneme se spoléhat na nerealistické sliby,“ řekl Petr Pavel.


V pět hodin přijela do štábu Petra Pavla za obrovského zájmu médií Danuše Nerudová. Před šestou by měl dorazit Pavel Fischer. Oba vyjádřili vítěznému kandidátovi prvního kola voleb podporu.

Je to prohra, přiznal Hilšer

Marek Hilšer svůj volební štáb svolal do jedné ze sdílených kanceláří v Impact Hubu na pražském Smíchově. Místo už využil při minulém sčítání hlasů po jeho předchozí kandidatuře na prezidenta v roce 2018, pořádal tu i své tiskové konference. Na zdi nechal vyvěsit plakáty na podporu Ukrajiny, na plátně promítají videa a fotografie z jeho kampaně. Většina míst pro novináře už je obsazena, další přicházejí.

Hilšerův tým tu vystavil slavnou fotku, kterou řešili na sociálních sítích po televizní debatě na Nově, i čokoládového medvídka, kterého dostal od moderátorky. Nechybí jeho knihy nebo bonbony Hilšerky.

Hilšer dorazil krátce před 14 hodinou i s manželkou a dětmi, přijel tramvají. Ve štábu by se mělo objevit i padesát jeho příznivců.

„Bude to napínavé, dnes i za 14 dní,“ řekl po příchodu Hilšer. Doufá, že dostane podobný počet hlasů jako při minulé volbě. Tehdy obdržel přes 8,83 procenta, tedy přes 450 tisíc hlasů. 

Zmínil, že dnes ještě s manželkou uklízeli a rušili vánoční stromek. Kampaň podle svých slov vedl poctivě a čestně, částečně mu ji ale překazila covidová krize. 

Po přivítání si dal Hilšer bílé víno a u stolku sleduje průběžné výsledky. Několika svým příznivcům podepsal i své knihy, které jsou ve štábu zdarma k dispozici.

Po sečtení více než devadesáti procent má Hilšer sto třicet tisíc hlasů. Oproti minulé kandidatuře se tak hluboko propadl.

„Je to prohra. Nabízel jsem nezávislého kandidáta z mladé polistopadové generace s čistým štítem, který nemá svázané ruce minulostí. Voliči se rozhodli jinak a já to naprosto akceptuji,“ řekl Hilšer. Oznámil, že v druhém kole podpoří Petra Pavla. O tom, zda pojede do jeho štábu se zatím nerozhodl, nedostal pozvání.

Podpořit Hilšera přišla rodina i kamarádi. Ve štábu pobíhaly děti jeho i jeho sester, rodiče jeho manželky Moniky, Hilšerova nevlastní matka. „Jsou tu i dlouhodobí fanoušci, co už byli i u první volby,“ popsala Monika Hilšerová.

O půl páté začali štáb postupně opouštět novináři, i Hilšerovi příznivci. Část z nich ale stále sledovala napínavý souboj o desetiny procent. Jakmile Pavel Babiše dorovnal, začali tleskat a radovat se.

Pátý ročník akce Běh nás baví vyhrály děti z chrastavské školky

Výjimečné sportovní chvíle si ve středu užily děti z patnácti školek z celého Libereckého kraje na pátém ročníku akce Běh nás baví, kterou každoročně pořádá liberecká taneční škola A-STYL. Na startovní čáru běhu na 40 metrů se jich postavilo 531,...

Nerudová děkovala svému manželovi 

Přesně ve 14 hodin dorazila Danuše Nerudová do volebního štábu, doprovázel ji manžel Robert a oba synové. Po příchodu zvládla zodpovědět několik krátkých otázek od novinářů, ty se týkaly především pocitů po otevření a současně i po uzavření volebních místností. „Mladí lidé v této zemi dostali impuls k tomu, že nemusí být jen v koutě, ale že mají šanci hlásit se o slovo a že mají šanci být vyslyšeni,“ řekla Danuše Nerudová a dodala, že se jí s otevřením volebních místností hodně ulevilo a že se svými přáteli konečně mohla jít na pivo. Ve volebním štábu je od začátku také moderátor Honza Musil, který patří mezi přední podporovatele Danuše Nerudové. 

Padla i otázka na to, jak ona a její rodina hodnotí uplynulé náročné měsíce. „Díky mému muži, který se stal mámou a tátou, celou kampaň zvládali naprosto skvěle a jsem hrdá na svoje dva syny, kteří jsou případem toho, že když se děti zapojí do kampaně, tak že mají šanci to ustát."

Zhruba půl hodiny po příjezdu Nerudové do štábu jí předali dobrovolníci, kteří se do její kampaně zapojili, řadu květin a dárků jako poděkování. „Dobrovolníků bylo několik desítek z celé republiky," sdělila Drbně mluvčí Danuše Nerudové Julie Kochová. 

Krátce po půl čtvrté začala tisková konference. Tu zahájil zhruba pětiminutový potlesk od týmu a dobrovolníků. „Jsem zaskočená podporou, kterou jsem od vás nasbírala. Je neuvěřitelné, jako vlnu jsme v ČR vzedmuli. Jako žena jsem došla opravdu daleko, a pootevřely se dveře dalším možnostem," zahájila Nerudová své vyjádření. 

Následně poděkovala týmu, který ji celou dobu podporoval a pro ni pracoval. „Záměrně jsem chtěla záměrně mladý tým, který není politicky angažován. Tým čistých duší, které to dělaly s nadšením a které by oslovovaly mladou generaci v této zemi. Za celou dobu jsme se neušpinili," vzkázala profesorka ekonomie. 

Zlo jménem Andrej Babiš 

Za potlesku poděkovala i svému dojatému muži, jenž neskrýval emoce, odměnil ji objetím a květinou.

„Nic nekončí, stojíme na začátku nového příběhu. Je však třeba říct, že tu před námi stojí velké zlo, a to se jmenuje Andrej Babiš. Zlo neodešlo, dostalo v těchto volbách poměrně dost procent. Chtěla bych poděkovat demokratickému vítězi, který se jmenuje Petr Pavel. Nemám problém ho podpořit ve druhém kole, moc mu gratuluji. Dnes večer spolu budeme mluvit o tom, jaké jsou další možnosti. Další výsledky budeme prezentovat," ujistila Nerudová. 

Fischer ve druhém kole voleb podpoří kohokoli proti Babišovi

Pavel Fischer i se svojí rodinou vhodili svůj hlas do volební urny už včera. „My už máme odvoleno. Přeji vám, abyste si užili dobrý pocit ze svobodné volby,“ prohlásil v pátek večer na svém twitterovém účtu. V sobotu dopoledne si pak byl ještě zaběhat.     

Ve Fischerově volebním štábu začalo být více rušno po 14. hodině, kromě několika desítek novinářů dorazili i senátorovi kolegové a příznivci, kteří si mohou připnout připravené tyrkysové placky s heslem „Pavel Fischer na Hrad.“

Ta pravá volební atmosféra se spustila přibližně o půl třetí odpoledne, kdy do svého volebního štábu na Malé Straně dorazil sám Pavel Fischer. Toho doprovázela rodina, kromě manželky a dětí s partnery se dostavila například i kandidátova maminka. Ještě před vstupem do budovy prohlásil, že dorazil ve výborné a optimistické náladě.

Před třetí hodinou proběhla úvodní tisková konference, která se nesla v děkovném duchu. Pavel Fischer poděkoval své rodině, podporovatelům, volebnímu týmu a samozřejmě samotným voličům. „Je to svátek demokracie, rozhodujeme o naší budoucnosti. Je třeba přemýšlet, co nám tato volba přináší,“ prohlásil mimo jiné.

Poté předal slovo svému podporovateli předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi. Ten s jasným odkazem na rozdělení kandidátů v předvolebních televizních debatách podotkl, že někteří kandidáti to měli skutečné složité. „Jsem přesvědčen, že v životě bychom měli volit vždy tu nejlepší možnost. Byl bych rád, kdybychom to dokázali udělat i ve druhém kole voleb. Jedině tak budeme mít záruku, že se nám tu bude dobře žít.“

Fischer se poté v odpovědi na dotaz novináře vyjádřil ohledně podpory kandidátů ve druhém kole voleb. „Zatím si velmi dobře vede Andrej Babiš, to podle mě pro Českou republiku dobře. Ve druhém kole tak případně podpořím kohokoli proti němu.“

Diviš dorazil v půl třetí do Vnitroblocku

Karel Diviš má svůj volební štáb v holešovickém Vnitroblocku. Krátce po jedné hodině odpolední byl prostor ještě poměrně prázdný, pomalu se zaplňoval novináři.

Po uzavření místností se prostor začal plnit i jeho přáteli a podporovateli, mnoho z nich přišlo s dětmi. Sám Diviš do štábu dorazil v půl třetí pěšky. Volební štáb v Holešovicích zvolil z praktického důvodu, v okolí bydlí i pracuje. „Jeden z majitelů je navíc můj známý a obchodní partner,“ sdělil na dotaz novinářů, proč si vybral Vnitroblock.

Po příchodu se Diviš jednotlivě pozdravil se všemi příchozími a potřásl jim rukou. Od příchodu zůstává ve společných prostorech. Pokračuje v konverzaci s příznivci a sleduje televizní přenos s průběžnými výsledky.

Karel Diviš dorazil do svého štábu v půl třetí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce

Štítky volby, prezident, prezidentské volby, Liberecký kraj, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První kolo prezidentské volby vyhrál Petr Pavel, Babiše předstihl v závěru. Ten na sebe čeká kompro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.