Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po třiceti letech skončí revitalizace židovského hřbitova. Opraví poslední hroby

Už v roce 1992 začala postupná revitalizace židovského hřbitova na liberecké Ruprechtické ulici. V poslední etapě mají rekonstrukcí projít dvě rodinné hrobky, tři náhrobní kameny a několik dětských hrobů. Liberec přispěje dvě stě tisíc korun, Liberecký kraj o padesát tisíc víc.

Město Liberec pomůže s dokončením rekonstrukce židovského hřbitova v Ruprechtické ulici. „Na opravu posledních dvou zatím nedotčených rodinných hrobek a několika jednotlivých náhrobků pošleme Židovské obci Liberec 200 tisíc korun. Hřbitov, který prochází postupnou rekonstrukcí od roku 1992, pak už bude jako celek revitalizován,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Dotace od města by měla pokrýt část nákladů na renovaci rodinných hrobek Soyka a  Berk, tří náhrobních kamenů a řady dětských hrobů.

Židovský hřbitov je v Ruprechtické ulici od roku 1864, obřadní síň vznikla v roce 1900. Po roce 1939 byl hřbitov padesát let neudržovaný, síň dlouho fungovala jako sklad kávy.

Židovská obec s postupnou rekonstrukcí začala po roce 1992. „V roce 2008 byl na místě obřadní síně otevřen památník šoa, tedy místo k uctění obětí holokaustu z řad libereckých občanů – nacisté vyhladili prakticky celou libereckou židovskou komunitu čítající asi 1700 lidí,“ dodal Langr.

Na opravu hrobek a náhrobků je potřeba asi půl milionu korun. Dvě stě tisíc dodá Liberec, Liberecký kraj 250 tisíc. Zbytek pak doplatí Židovská obec.

Hřbitov je kulturní památkou. Kromě členů židovské obce tu je i řada vojáků padlých v 1. světové válce, včetně vzpomínkového pomníku. „Je tu i 80 hrobů válečných uprchlíků, a dětské hroby. A rovněž hroby jedenácti žen z koncentračního tábora Bílý Kostel, jejichž ostatky byly v roce 1945 exhumovány a následně pietně uloženy,“ uzavřel náměstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní památkový ústav

Štítky židovský hřbitov, hřbitov, hrobka, liberec, ruprechtická, radnice, liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po třiceti letech skončí revitalizace židovského hřbitova. Opraví poslední hroby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.