Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šroubárna Turnov končí. Vedení podniku hledá práci pro stovku zaměstnanců

Špatný přístup minulých majitelů, ceny energií i pokles objednávek, to jsou důvody, proč končí turnovský podnik Šroubárna Turnov a.s., který zaměstnává sto lidí. Jeho vedení ale pracuje na tom, aby všichni zaměstnanci našli novou práci. Uzavření většiny provozů je pak naplánováno na konec března.

Šroubárna o konci informovala v prohlášení na začátku ledna. V něm stojí, že podnik nebyl v dobré kondici už za minulých majitelů. „Ač to z předkládaných ekonomických ukazatelů stavu společnosti před vstupem nového majoritního vlastníka akcií nebylo na první pohled zřejmé, tak se zejména v průběhu podzimu a nadcházející zimy postupně rozkrývaly „skryté“ problémy dlouhá léta zanedbávané společnosti," stojí v prohlášení.

Ještě na podzim přitom výsledky vypadaly dobře, poté ale došlo k dramatickému propadu. Za ním je i současná hospodářská situace a ceny energií. „Co se týče situace podniku, je potřeba si říct, že Šroubárna není v současné době v naší zemi ojedinělým případem. Situace vznikla kombinací krátkodobých faktorů, tedy ceny energií a pokles objednávek v dotčeném segmentu, a dlouhodobých faktorů - především vlivem nedostatečných investic a vůbec vlivem přístupu minulých majitelů za posledních nejméně deset, ale spíše dvacet let, kdy se nehledělo dopředu a rovněž se nevytvářely rezervy na neočekávané situace,“ upřesnil Drbně za Šroubárnu Turnov Pavel Hendrych.

Šroubárna Turnov Podnik sídlící v Daliměřicích. Zaměstnává sto lidí. Zabývá se výrobou šroubů, podložek i soustružených dílů, ale také tepelným zpracováním a povrchovou úpravou. Provoz ukončí na konci března.

Společnost se snažila rozhodnutí o ukončení provozu zvrátit snižováním nákladů, a to včetně personálního zeštíhlování a omezováním běžných výdajů, ani to ale nakonec nepomohlo. Podle prohlášení společnosti navíc zákazníci nebyli ochotni akceptovat zdražování výrobků Šroubárny a ta se tak dostala do záporného hospodářského výsledku a nakonec přistoupila ke zrušení společnosti a vstupu do likvidace.

„Likvidaci v podobě aktivně řízeného útlumu chápeme jako formální a legitimní nástroj, jak čestně a odpovědně vypořádat veškeré závazky vůči zaměstnancům, státu, partnerům, zákazníkům i financující bance,“ píše se v prohlášení společnosti.

Během prvního čtvrtletí roku ještě bude podnik fungovat, musí dokončit rozpracované zakázky. Vedení společnosti se také chce postarat o zhruba stovku zaměstnanců z Turnovska. „Primární je pro nás v tento moment zajistit co největší jistotu pro zaměstnance, to znamená získat od našich klientů dostatek finančních prostředků na pokrytí mezd, to se nám daří,“ doplnil Hendrych.

Šroubárna se také podle něj snaží pro zaměstnance získat jistotu zaměstnání ideálně ve stávajících prostorách nebo v okruhu do pěti kilometrů. „Toto se nám také daří a vypadá to, že zajistíme širokou nabídku. V tento moment jednáme s devíti subjekty na toto téma. Spolupracujeme rovněž s místním úřadem práce, který zde má mobilní pracoviště,“ podotkl.

Většina provozů skončí koncem března, část ale bude pokračovat o něco déle. „Zajišťování některých menších provozních oblastí bude trvat ještě několik měsíců,“ uzavřel Hendrych.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Šroubárna Turnov a.s.

Štítky Turnov, energie, Šroubárna Turnov, a.s., Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Tygře, proti mafii soudruhů soukmenovců, šachystů kteří si po rozvratu v roce 89 převlékli kabáty, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli za dohledu bendů, falešných studentů falešných práv je produkt Brna, dona pabla fialsky stejně jako doňa danusche, jsou ti dnešní válečničtí trpaslíci a kudlanky pouze hráči člověče nezlob se. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago, na YT Matěj Gottwald, české titulky, film Už je zase tady'(není to o pávkovi)

Pondělí, 23. ledna 2023, 07:06Odpovědět

Míra Tygr

Michal Ficus... dík za tvůj příspěvek...aspoň vím.. že blbci jsou ještě mezi námi....dnes začalo sněžit...za to může taky Fiala...

Neděle, 22. ledna 2023, 17:50Odpovědět

Libor Burian

Problémy deset, dvacet let...? Spíše třicet viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, písně Karel Kryl Demokracie, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Klus Pánubohu do oken, Mám jednu ruku dlouhou, Sami, Nightwork Song pro magistrát města Prahy, filmy Kmotr Mrázek, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazí Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké vše o mafii která vede svět od krizí ke krizím a odválek k válkám prostřednictvím bílých koňů loutek, komediantů, válečných trpaslíků neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás. Dnes 21.1.23 na U radiu 3 minuty Martina Kociánová o nové totalitě s dnešní vládnoucí mafií, o viru a dezinformacích'vlády.

Sobota, 21. ledna 2023, 11:08Odpovědět

Michal Ficus

Už teď dostane Fiala signál? Že to nejspíš bude ten pověstnej začátek konce....

Pátek, 20. ledna 2023, 18:54Odpovědět

Šroubárna Turnov končí. Vedení podniku hledá práci pro stovku zaměstnanců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.