Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberec za zbourání bývalé školy zaplatí šestkrát méně. Přibyde sociální bydlení

Poslední budovu v areálu bývalé liberecké základní školy Na Žižkově čeká demolice. Radnice města Liberec očekávala za zbourání pětadvacet milionů korun. Díky nové nabídce zaplatí až šestkrát méně.

Šestkrát méně oproti předpokladu bude stát v Liberci zbourání poslední budovy v areálu bývalé základní školy Na Žižkově a později soukromé hotelové školy Hergesell. „Ve veřejné zakázce radnice očekávala cenu kolem pětadvaceti milionů korun, vybraná firma požaduje necelé čtyři miliony,“ sdělila náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).

Nevyužívaná budova je na místě, kde město staví tři domy s devětačtyřiceti byty pro sociální bydlení za více než sto čtyřicet milionů korun. Bývalá školní budova je ve špatném stavu a radnice pro ni nemá využití. Zbouranou ji chce mít ještě před tím, než dokončí výstavbu bytových domů a nastěhují se tam nájemníci, což by mělo být letos v létě. „Zbouráním této nevzhledné budovy s ekologickou zátěží azbestu si vyčistíme území pro další jeho úpravy a rozvoj. Vyřešeno bude parkování pro současnou výstavbu s úpravami terénu a zároveň se vytvoří prostor pro možnost druhé etapy bytové výstavby,“ uvedla Prachařová.

Za odhadovanými vysokými náklady za její zbourání byl azbest. Radnice soutěž vypsala na zimu v očekávání, že by cena nemusela být tak vysoká. „Což se také stalo," řekla Prachařová. O zakázku podle ní usilovalo jedenáct firem a od osmi z nich byla cena pod deseti miliony. Nejnižší cenu nabídla společnost Morkus Morava, jež požaduje 3,9 milionu.

„Firmu jsme i prověřili. Je to firma, která se zabývá především bouracími pracemi. Má malých i velkých referenčních zakázek poměrně hodně. Je schopna část materiálu, sutě, zpátky recyklovat, tím pádem je cena taková, jaká je. Máme z toho radost," dodala Prachařová. Vybraná firma by měla bývalou školu začít bourat v únoru a skončit nejpozději v květnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Libor Šolc

Štítky Liberec, ZŠ Na Žižkově, demolice, stavba, byty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec za zbourání bývalé školy zaplatí šestkrát méně. Přibyde sociální bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.