Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberec bude mít novou vyhlášku o hazardu, opozice se obává nárůstu počtu kasin

Liberec bude mít od poloviny února novou vyhlášku o hazardu, změnil ji na základě výtek Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Dnes novelu vyhlášky schválili zastupitelé města. Část opozice se ale obává, že změny umožní otevření dalších kasin.

Podmínky nyní platné vyhlášky z roku 2018 splňuje ve stotisícovém městě sedm adres. Povolená jsou jen kasina a podmínkou je, aby byla vzdálená od škol, školek a Domu dětí a mládeže Větrník minimálně 150 metrů. Kasina navíc nesmí být v místě, kde by neúměrně zvyšovala rizika se zajištěním veřejného pořádku, což posuzovali strážníci či poskytovatelé sociálních služeb. Právě kvůli tomuto subjektivnímu hledisku vedl ÚOHS s městem od minulého roku předběžné řízení.

V nové vyhlášce subjektivní hledisko nahrazují další dvě objektivní. Kromě vymezení oblasti kolem školních budov přibude i podmínka, že kasina nesmí být ani v okruhu 200 metrů od budov libereckého magistrátu, radnice ve Vratislavicích nad Nisou, krajského úřadu a úřadu práce. Třetím kritériem bude, že kasina budou moci být při splnění předchozích dvou podmínek v plochách, která jsou definovaná v územním plánu jako smíšené centrální anebo plochy občanské vybavenosti komerční.

Právě to přijde opozičnímu zastupiteli Jaromírovi Baxovi (LOL) nedostatečné. „Parametr je příliš volný a vágní," řekl. Podle něj by tak kasina mohla například vzniknout podél celé ulice Dr. Milady Horákové nebo Hodkovické. Míní, že by bylo lepší, pokud by se zákaz vztahoval i na okruh kolem autobusových zastávek. Takto podle něj hrozí, že kasin by mohlo být v Liberci více. Toho, že vzniká prostor pro vznik dalších kasin, se obává i další zastupitel LOL Josef Šedlbauer.

Náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), který novelu vyhlášky předkládal, zatím neví, zda jsou nastavená kritéria dostatečná. „To ukáže praxe," uvedl na zastupitelstvu. Jiná kritéria ale podle něj nikdo nenavrhoval.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, hry, Liberec, hazard, herny, vyhláška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec bude mít novou vyhlášku o hazardu, opozice se obává nárůstu počtu kasin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.