Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V botanické zahradě vykvete vzácný žlutokap, je evropskou raritou

Překvapení pro botaniky, ale i návštěvníky liberecké Botanické zahrady, přichystala více než sto let stará rostlina žlutokap šedý. Na rostlině se objevilo květenství, což není zcela běžný jev.

„Minimálně v evropských podmínkách je vykvetení žlutokapu jedinečná událost. V botanické zahradě v Liberci se tak stane teprve potřetí. Vlastní kvetení se očekává na přelomu února a března,“ informoval Jan Mikulička, mluvčí Libereckého kraje, který je zřizovatelem botanické zahrady.

Rostlina byla dovezena až z daleké Austrálie, kde ji botanici vykopali ze země kvůli stavbě silnice a zachránili ji tak. Botanická zahrada ji zakoupila v roce 2002. V přírodě kvete žlutokap hlavně po požárech, kdy je jeho kmínek zčernalý. Od toho je odvozen také jeden z jeho lidových názvů – Black Boy. Český název vznikl překladem původního názvu, rostlina totiž při poranění roní žlutou pryskyřici. Dalším lidovým názvem, se kterým se lze setkat, je stromová tráva, což zjednodušeně popisuje vzhled rostliny.

„Botanická zahrada chystá doslova každý den nové překvapení pro návštěvníky. Po celý rok je možné tu potkat nějakou kvetoucí rostlinu. Také proto je botanická zahrada místem minimálně pro několik návštěv ročně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky botanická zahrada, rostliny, Liberecký kraj, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V botanické zahradě vykvete vzácný žlutokap, je evropskou raritou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.