Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zbývají poslední dny k přihlášení do soutěže Stavba roku Libereckého kraje

Zajímavé nápady architektů, nevšední realizace i citlivé přeměny, to všem přináší Soutěž Karla Hubáčka – Stavba roku Libereckého kraje. Letos se koná její už devatenáctý roční a zbývá posledních pár dní pro přihlášení staveb do soutěže. Uzávěrka je 22. února.

Smyslem soutěže je kromě zajímavých staveb vyzdvihnout i práci architektu, projektantů i nadaných studentů. „Těšíme se na inovativní nápady architektů a stavitelů. Po covidové pauze se v loňském ročníku podařilo opět zaujmout i autory z řad studentů a objevily se velmi inspirativní projekty. A to je také jedním z cílů soutěže, pomoci budoucím architektům dát o sobě vědět a podpořit je v jejich práci. Nové výzvy přináší také aktuálně často skloňovaný enviromentální rozměr architektury. I v tomto ohledu v minulém ročníku porota ocenila zajímavé projekty,“ popsal Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje.

Soutěžní kategorie:

1. CENA KARLA HUBÁČKA

Hlavní cena soutěže s připomenutím mimořádně významné osobnosti tohoto architekta.

2. CENA JUNIOR

Určena pro studenty středních, vyšších a vysokých škol se zaměřením na stavebnictví a architekturu, a to do 30 let věku autora. 

3. CENA VEŘEJNOSTI

Udílí se na základě výsledku veřejného internetového hlasování na webu, které začne 14. března a potrvá do 30. dubna 2023.

Vítěz letošního ročníku bude tradičně mít možnost usilovat i o celostátní cenu Stavba roku.

„Poslední ročníky byly bohaté na zajímavé realizace jak po stránce architektonické, stavebně-technologické, tak s významným společenským přesahem. Svědčí o tom ostatně ocenění ve všech kategoriích a absolutní vítězové. V roce 2020 unikátní „skleněné“ sídlo společnosti Lasvit v Novém Boru, v roce 2021 citlivá rekonstrukce a zajímavá vestavba kavárny DOK v bývalém libereckém nádražním doku a v posledním ročníku veřejná stavba v libereckých Vratislavicích - knihovna a společenské centrum IGI,“ vyjmenovala Petra Handlířová z Agentury regionálního rozvoje Libereckého kraje, která je organizátorem akce. Všechny zmíněné stavby přitom bodovaly i v dalších architektonických soutěžích.

Soutěž vyhlašuje Liberecký kraj společně s městy Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Turnov a partnery: Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve stavebnictví, Český svaz stavebních inženýrů, Svaz podnikatelů ve stavebnictví a Technická univerzita v Liberci. Od roku 2019 nese soutěž jméno světoznámého architekta Karla Hubáčka, který je dodnes jediným českým architektem oceněným Mezinárodní unií architektů prestižní Perretovou cenou, a to za své nejznámější dílo – televizní vysílač na Ještědu.

Kdo zaujal odbornou porotu i veřejnost nejvíce, bude jasné v polovině května 2023.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky soutěž, Liberecký kraj, Stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbývají poslední dny k přihlášení do soutěže Stavba roku Libereckého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.