Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nové sjezdovky na Ještědu? Město bude mít do listopadu studii o rozvoji areálu i prodloužení lanovky

Vedení Liberce zadalo brněnskéfirmě Jacobs Clean Energy zakázku na vyhotovení vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území areálu na Ještědu a případného prodloužení lanovky, tedy dokument známý jako SEA. Hotovo má být v listopadu a město vyjde na necelého 1,5 milionu korun. Poté má být jasno, zda má cenu měnit územní plán a na Ještědu přidávat nové sjezdovky a také prodlužovat kabinovou lanovku ke konečné tramvaje.

„To přesněji řečeno znamená, že město nechá vypracovat dokumentaci vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území (takzvaná SEA), aby pak následně mohlo rozhodnout o dalším postupu v pořízení změn územního plánu,“ řekl na tiskové konferenci náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

Město firmu vybíralo tak, aby neměla vazby na současného provozovatele areálu na Ještědu TMR, ale ani na občanské iniciativy, které proti rozvoji areálu a kácení kvůli sjezdovkám protestují. „Výběr nezávislé firmy je garance toho, že do toho nikdo nemůže vstoupit s tím, že ten proces byl z jedné nebo druhé strany ovlivňován. Bereme to tak, že město bude hrát nestranného prostředníka. I město má zájem zjistit, zda Ještěd snese další rozvoj,“ dodal náměstek.

SEA bude řešit i vodní režim v místě, aby bylo jasné, zda bude možné celý areál bez problému zasněžovat. „Vyhodnocení vlivu má být hotové v listopadu,“ řekl Lenert.

Záměr rozvoje areálu přineslo už na loňském červnovém zastupitelstvu emotivní diskuzi. Opozice byla proti. „Nemohu se ubránit skepsi ohledně rozvoje areálu v našich zeměpisných šířkách a nadmořských výškách v době ostře nastupující klimatické změny. Nedává mi to smysl, i když podnikatelsky to asi smysl dává,“ uvedl Jindřich Felcman (Liberec otevřený lidem).

Areál ale podle jeho ředitele rozvoj potřebuje. „Pokud se shodneme na tom, že sport na Ještěd vždycky patřil, pojďme z něj udělat moderní celoroční středisko. Všechny věci, které tam jsou navržené, je doprovodná infrastruktura, která je zcela běžná,“ uvedl Jakub Hanuš.

Změny navržené TMR ale nakonec ve výsledku mohou vypadat úplně jinak. „Je to vize, dlouhodobá koncepce toho, jak by areál měl do budoucna vypadat,“ dodal Hanuš.

Po vyhotovení SEA bude dokument znovu řešit zastupitelstvo, měla by přijít diskuze, zda změny územního plánu podpořit. Město také stále uvažuje o prodloužení kabinové lanovky ke konečné tramvaje. „I to bude SEA řešit,“ doplnil primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Radnice také plánovala získat pozemky pod původní lanovkou, o kterou už České dráhy nemají zájem. Jednání pokračuje, v příštích dnech by mělo dojít k posunu. „České dráhy celou situaci musely vypinkat mezi sebou. Příští týden pak máme schůzku o dalším postupu,“ upřesnil náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky ještěd, sea, sjezdovky, liberec, radnice, rozvoj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Všechno vykácejte, aby pár snobů mohlo vydělávat rakety peněz na úkor nás všech. Místo toho aby se to zalesnilo a byla tam příroda a pohoda, všechno se vykácí aby se mohlo jezdit na lyžích a rejžovat prachy.

Pátek, 10. února 2023, 14:06Odpovědět

Nové sjezdovky na Ještědu? Město bude mít do listopadu studii o rozvoji areálu i prodloužení lanovky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.