Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Olympijská vítězka Neumannová slaví padesáté narozeniny. Zatím poslední závod si střihla o víkendu

Zlatá medailistka z olympijských her i mistrovství světa Kateřina Neumannová dnes slaví padesáté narozeniny. Rodačka z Písku se do sportovní historie zapsala hned řadou úspěchů. Naposledy se na start postavila pár dní před narozeninami při Jizerské 50, kterou při své premiéře dokončila na začátku třetí stovky z téměř pěti tisíc účastníků a mezi ženami skončila ve čtvrté desítce.

„Ve chvíli, kdy mám startovní číslo, tak neumím jet jako na vejlet. Dostávám sama sebe pod tlak, že bych měla dostát tomu, že jsem kdysi běhala na těch lyžích celkem rychle. Nejedu úplně na sto procent, ale tak na devadesát ano,“ řekla v cíli legendárního závodu.

Se šesti medailemi včetně zlata z Turína je běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová nejlepší českou sportovkyní v historii zimních olympiád co do počtu cenných kovů. Kromě toho má na kontě i dva tituly mistryně světa a 19 triumfů ve Světovém poháru. Pověst oslavované sportovní ikony a miláčka národa jí pošramotila funkce předsedkyně organizačního výboru lyžařského MS 2009 v Liberci, po němž zbyly stamilionové dluhy. 

Vrcholem její kariéry se staly OH 2006 v Turíně, kde se v závodě na 30 km volně ve svém posledním startu pod pěti kruhy dočkala vytouženého olympijského vítězství. Na start přitom nenastupovala v ideálním rozpoložení, v dramatickém finiši to zase vypadalo, že na ni zbude „jen“ bronz. V posledních metrech ale zrychlila a cílem projela jako vítězka.

„Doteď nechápu, jak se mohlo stát, že jsem šla přes obě soupeřky. Myslím, že mě tam dotlačil někdo, kdo ve sportu zařizuje spravedlnost,“ řekla po závodě Neumannová. „Je to asi druhý nejšťastnější den v mém životě po narození dcery Lucky,“ dodala poté, co rozšířila svou sbírku čtyř stříbrných a jedné bronzové olympijské medaile o nejcennější kov.

Zásluhou vynikajících sportovních výsledků se Kateřina Neumannová pravidelně umisťovala na předních místech v anketě Sportovec roku. Poprvé se dostala mezi deset nejlepších sportovců už v roce 1993, kdy obsadila deváté místo. Po Z Naganu v roce 1998 a po vítězství na MS 2005 obsadila v anketě druhá místa, medaile ze Salt Lake City 2002 jí vynesly bronzovou příčku. Vítězství v této anketě získala za rok 2006 – královská koruna jí byla předána na slavnostním vyhlášení 14. ledna 2007. Celkem sedmkrát ve své kariéře zvítězila v anketě Král bílé stopy.

V roce 1996 na letní olympiádě v Atlantě se zúčastnila soutěže na horských kolech na 31,9 kilometru. Skončila osmnáctá. Stala se první českou sportovkyní v historii, které se podařilo zúčastnit se letních i zimních her.


Kateřina Neumannová s bývalým libereckým primátorem Jiřím Kittnerem při MS v Liberci.

Stínem na její bohaté sportovní kariéře zůstává spojení jejího jména s mistrovstvím světa v lyžování v Liberci v roce 2009, kde figurovala jako předsedkyně organizačního. Šampionát provázela řada problémů a nakonec skončil velkou finanční ztrátou. „Nastoupila jsem do rozjetého vlaku, který šel už jen trochu řídit. Já jsem nic neukradla a nic nezpronevěřila,“ říkala tehdy Neumannová. Pořadatelem mistrovství bylo občanské sdružení OC FIS NORDIC WSC 2009 a náklady na pořádání přesáhly dvě miliardy korun. Sdružení skončilo v lednu 2012 v úpadku s dluhy ve výši 399 milionů korun a majetkem v řádu tisíců. Aktuálně Neumannová provozuje hotel na Šumavě.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Neumannova.cz, Liberec2009.com

Štítky Kateřina Neumannová, olympijské hry, Jizerská padesátka, historie, Písek, anketa, kariéra, Turín, Zimní olympijské hry, Liberec, narozeniny, jubileum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olympijská vítězka Neumannová slaví padesáté narozeniny. Zatím poslední závod si střihla o víkendu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.