Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Rok od začátku války na Ukrajině. Solidarita přetrvává, pomoc nepolevuje

Materiální pomoc, satelitní telefony, léky či zdravotnické potřeby a mnohé další vyrazilo z Libereckého kraje na pomoc Ukrajině zasažené válkou. Dnes uplynul přesně rok od chvíle, kdy Rusko napadlo Ukrajinu a Liberecký kraj i Liberec i lidé zde žijící stále intenzivně pomáhají, uprchlíkům i lidem v zasažené zemi. Mnozí utečenci našli náhradní domov u místních lidí, vznikly skupiny pro děti i na pomoc s překonání jazykové bariéry či pomáhající s hledáním práce i střechy nad hlavou.

Krátce po vzniku konfliktu se otevřelo v Liberci Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). „Od začátku války na Ukrajině jsme v našem uprchlickém centru přijali na 20 tisíc uprchlíků. I přesto, že osob, které přicházejí do centra, ubývá, nehodláme ho nyní zavírat. Považuji za lidské a správné i nadále pomáhat uprchlíkům v jejich nelehkých začátcích v cizí zemi. Nyní KACPU funguje v režimu pondělí, středa, pátek od 8 do 16 hodin a stejně bude fungovat i po 1. březnu 2023,“ uvedl hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj také před rokem založil transparentní bankovní účet pro pomoc Ukrajině, na kterém prozatím vybral zhruba 336 tisíc korun. Z toho za 251 tisíc korun nakoupil zdravotní a kompenzační pomůcky osobám z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochranou.

Humanitární pomoc z kraje směřovala zejména do Vinnycké a Čerkaské oblasti na Ukrajině, do stejné oblasti putovaly i generátory nebo tři desítky satelitních telefonů i finance na pomoc místním. Celkem za 26 a čtvrt milionu korun. „Vyslali jsme v roce 2022 na Ukrajinu také 12 kamionů ze stanice libereckých a jabloneckých hasičů. Celkem v nich bylo 360 palet s humanitární pomocí,“ doplnil výčet krajské pomoci Ukrajině hejtman Půta.

Humanitární sbírku organizovalo i město Liberec, které ale zejména zajistilo místa ve školách pro děti uprchlíků. „Ve školách teď máme 645 ukrajinských dětí, stále jednotlivci přibývají,“ řekl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Obavy má ale z dalšího školního roku. „Už víme, že v registru obyvatel je přihlášeno 100 dalších prvňáčků, čísla nemusí být spolehlivá, už jsem ale na kraji upozorňoval, že nebudeme schopni ta místa zajistit,“ dodal. Ve stotisícovém Liberci je 20 škol, naplněné jsou podle Langra z 96 procent.

Počet Ukrajinců v Libereckém kraji se s uprchlíky před válkou více než ztrojnásobil. Podle údajů ze statistik ministerstva vnitra žilo v kraji na konci loňského roku více než 26 tisíc Ukrajinců, jsou tak nejpočetnější skupinou cizinců v kraji. Víc než polovina jich žije na Liberecku, zejména v krajském městě.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Ukrajina, Liberecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, uprchlík, Liberec, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok od začátku války na Ukrajině. Solidarita přetrvává, pomoc nepolevuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.