Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V zoo se narodilo mládě zebry bezhřívé, jednoho z nejvíc ohrožených savců na světě

V Liberecké zoologické zahradě slaví. Ve čtvrtek ráno tam přišlo na svět mládě zebry bezhřívé. Tento savec přitom patří mezi nejvíc ohrožené na světě. Malá klisna je tak nadějí pro posílení populace a záchranu tohoto ohroženého druhu před úplným vyhubením.

„Situace zeber bezhřívých v chovech v lidské péči není příliš veselá. V současné době chová tento raritní taxon pouhých deset zoologických zahrad na světě a za poslední tři roky se rozmnožily pouze ve třech z nich, včetně Liberce. Naše samička tedy bude pro udržení chovné populace, která aktuálně čítá pouhých 38 zvířat, obrovským přínosem,“ řekl zoolog liberecké zoo Luboš Melichar.

Samička zebry se narodila ve čtvrtek brzy ráno bez lidské pomoci, po příchodu do práce jej ve vyhřívané stáji pavilonu našli chovatelé. Matkou hříběte je sedmnáctiletá klisna, která přivedla na svět již čtyři mláďata, a otcem sedmiletý liberecký plemenný hřebec. „Malá zebra díky vzorné péči zkušené matky zatím zdárně přibývá na váze a prospívá, ale vyhráno samozřejmě stále ještě nemáme,“ dodává Melichar.

Pokud se klisnu podaří odchovat, z Liberce zamíří do jiné zahrady kvůli rozmnožení a posílení tamního chovu. „O jeho osudu rozhodnou evropští odborníci v čele s Lubošem Melicharem, který je vedoucí evropské plemenné knihy tohoto silně ohroženého taxonu,“ dodala mluvčí zahrady Barbara Tesařová.

Zahrada má už v letos několik přírůstků - mládě antilopy koňské, buvolce běločelého, takina čínského, paviána pláštíkového nebo šest pelikánů bílých. „Zároveň probíhá hnízdní sezóna u dravých ptáků a březí jsou i některé samice ve stádech horských kopytníků, a tak doufáme, že další mláďata budou brzy následovat,“ uzavřel Melichar.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, liberec, zoo liberec, zebra bezhřívá, mládě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V zoo se narodilo mládě zebry bezhřívé, jednoho z nejvíc ohrožených savců na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.