Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Odvolací soud potvrdil tresty pro dva dozorce z Rýnovic za trestání vězně, třetího žaloby zprostil

Odvolací krajský soud v Liberci dnes potvrdil tresty pro dva dozorce z Věznice v Rýnovicích, třetího zprostil obžaloby. Martinovi Vaněčkovi a Michalu Vaněčkovi potvrdil odvolací soud podmíněné tresty a zákaz práce v podobné funkci. Josef Vinš byl odvolacím soudem zproštěn obžaloby a jeho případné provinění postoupil k řešení řediteli Věznice Rýnovice. Všichni obvinění od začátku trvali na své nevinně. Podle obhájce bratrů Vaněčkových nyní počkají na písemné vyhotovení rozsudku a poté zváží dovolání.

Martina Vaněčka soudy potrestaly odnětím svobody na dobu 3 let, s odkladem na pět let a Michala Vaněčka rovněž trestem odnětí svobody na dobu tří let s odkladem na tři roky. Oba také mají zaplatit poškozenému nemajetkovou újmu ve výši 20 tisíc korun. Odsouzeni byli oba za zločin zneužití pravomoci úřední osoby a přečin povinnosti dozorčí nebo jiné služby.

Státní zástupce muže vinil z toho, že nedokázali ve vypjaté situaci adekvátně reagovat na chování vězně a svévolně ho trestali za jeho chování, a to opakovaně.

Vězeň často provokoval a porušoval řád

Poškozeným je pětatřicetiletý vězeň Lukáš Kalina, který si v roce 2020 odpykával trest na zvláštním oddělení rýnovické věznice určeném pro zvlášť těžké případy. Muž by v době činu, tedy v dubnu 2020, psychicky nestabilní a užíval léky. Podle svědeckých výpovědí dozorců, spoluvězňů i znalců čtených u soudu, jde o typického kverulanta a provokatéra, který dělal naschvály. K jedné z perzekucí vězně mělo dojít právě při takovém incidentu, kdy se odmítl v době určené řádem věznice vykoupat a pak se toho domáhal po celý zbytek dne tím, že až čtyřicetkrát v průběhu několika hodin volal hláskou vězeňskou službu s tím, že se chce koupat, ač věděl a byl upozorňován na to, že to dle řádu není možné. Později ve výpovědi tvrdil, že mu pak dozorci řekli, aby se svlékl do trenek, že se jde tedy koupat, vlítli na něj a napadli ho.

„Ale nevzpomínám si přesně, protože jsem měl nějaké léky a vůbec si nepamatuji. Žádná zranění jsem neměl, nikomu to neřekl, nechtěl to řešit. Nevzpomenu si, kam mě dozorce praštil, byl jsem pod práškama,“ přečetla volně zápis jeho výpovědi soudkyně krajského soudu Eva Drahotová.   

Další útok na jeho osobu měl přijít třeba v době, kdy si šli vězni pro matrace na spaní a on této situace využil a utíkal si pro tabák ke skříňce, ač věděl, že kouřit je povoleno jen při vycházkách. Tabák ukryl do kalhot a utíkal do místnosti pro matrace, kde ho členové vězeňské služby dostihli, stáhli mu kalhoty a donucovacími prostředky mu tabák sebrali, protože šlo o porušení řádu věznice.

V obvinění byly uvedeny čtyři termíny údajné perzekuce směrem k vězni Kalinovi, který pro své psychické i kázeňské prohřešky prošel již několika věznicemi po celé České republice. Ve věznici v Pardubicích dokonce napadl dozorce a držel ho pod krkem. Díky svému chování také často končil v kázeňském oddílu rýnovické věznice, kam se dostávají vězni pro porušení řádu či pravidel nebo nepřístojné chování.

Ač obhájci poukazovali na chování vězně, jeho psychické problémy, pobyt na psychiatrii i kázeňské tresty, jichž měl nejméně šestnáct, soudy k nim příliš nepřihlédly. Za hlavní důkazy vzaly kamerové záznamy, které ve věznici pořizovala generální inspekce bezpečnostních sborů v souvislosti s jinými případy. Na nich nebyl sice zaznamenán vizuálně ani jediný útok, ale bylo slyšet, jak dozorci směrem k věznic používají vulgární výrazy a bylo slyšet i pleskavé rány, podobné, jaké znějí při facce. V tomto případě se dozorci bránili tvrzením, že nikoho nefackovali, ale pleskali rukavicemi v dlani. Kožené rukavice totiž od doby covidu nosí členové vězeňské služby běžně při práci, aby se ochránili před hrubým chováním vězňů i možnou nákazou, neboť řada vězňů trpí různými chorobami. Nošení rukavic ostatně potvrdil ve výpovědi i ředitel věznice. Ten také na popud obhajoby vypracoval ke krajskému soudu pracovní posudky všech tří obviněných dozorců, z nichž vyplynulo, že jde o velmi dlouholeté, pracovité a profesionální zaměstnance rýnovické věznice.

Proti způsobu prostorového sledování se ohrazovali obhájci všech tří dozorců, stejně tak i k nízké kvalitě záznamu. Dalším stěžejním důkazem pak byly pro soudy výpovědi poškozeného Kaliny.

Soudkyně: Vězeňská služba je vycvičena ke správným reakcím

Soudkyně krajského soudu Eva Drahotová k rozsudku uvedla, že v případě Michal Vaněčka a Martina Vaněčka soud chápe, že věznice je jiné, než obvyklé prostředí a jsou v ní také jiní lidé, jak argumentoval obhájce.

„Nelze ale souhlasit s tím, že pokud se odsouzený projevuje neakceptovatelným způsobem a je otravný, a příslušníci vězeňské služby čelí tlaku, tak reagují neadekvátně. Od čeho tam jsou a od čeho jsou vycvičeni? Mají další prostředky k tomu, aby vězni bylo zamezeno takové jednání. Jsme si vědomi psychické náročnosti této práce, ale není možné na to reagovat tak, že budou reagovat fyzickým násilím,“ uvedla Drahotová.

V rámci důkazního dokazování byly podle soudu shromážděny takové důkazy, které potvrzují, že se Vaněčkovi dopustili trestné činnosti. „Není možné se oprostit od toho, že šlo o souhrn útoků a nebyl to ojedinělý exces. Jsou v obžalobě popsané 4 skutky a nešlo o to, že by jim v jedné vypjaté situaci vytekly nervy,“ okomentovala dále rozhodnutí soudkyně.

Naopak zdůraznila, že proto, že jsme demokratická společnost, máme listinu práv a svobod a vězeňskou službu na vysoké úrovni, tak není možné, aby se donucovací prostředky využívaly na osobě, která je potížistou. Dodala, že společenská škodlivost uvedeného činu je vysoká.

Verdikt bude mít dopad na vězeňství

Ke krajskému soudu dnes přišli podpořit obžalované i jejich kolegové z Rýnovic, kteří nad verdiktem neskrývali rozčarování.

„S ohledem na emoce, které teď cítím, nejsem schopen okomentovat celý rozsudek. V každém případě ten dopad na personální řád věznice a obecně na vězeňskou službu bude obrovský. V tuto chvíli současní zaměstnanci i uchazeči budou brát toto rozhodnutí v potaz a budou se podle toho rozhodovat v rámci své další kariéry, očekáváme zcela určitě odchody,“ uvedl bezprostředně po rozhodnutí soudu ředitel Věznice Rýnovice Petr Veselý.

Při té příležitosti ředitel věznice upozornil, že je dlouhodobě trend vzrůstající agrese ze strany odsouzených a všichni zaměstnanci a příslušníci věznic jsou vystaveni trvalému tlaku ze strany odsouzených, ať už verbálnímu či fyzickému. „Počty napadených zaměstnanců každým měsícem rapidně stoupají a bohužel tyto případy odsouzení napomůžou jenom tomu, aby byla agrese odsouzených ještě vyšší,“ míní Veselý.

V Rýnovické věznici aktuálně chybí 20 příslušníků vězeňské správy. A v dalších kauzách je ze stejných činů obžalováno dalších 12 dozorců z Rýnovic, zde ještě rozsudek nepadl.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky soud, odvolání, dozorci, Věznice Rýnovice, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odvolací soud potvrdil tresty pro dva dozorce z Rýnovic za trestání vězně, třetího žaloby zprostil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.