Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Oblastní galerii v Liberci vede nový ředitel, historik umění Filip Suchomel

První březnový den nastoupil do funkce nový ředitel Oblastní galerie v Liberci. Stal se jím historik umění a japanolog Filip Suchomel, který zvítězil ve výběrovém řízení. Na nové pozici chce zúročit své dosavadní zkušenosti z renomovaných českých muzeí i ze zahraničí.

Komisi se Suchomel jevil jako nejlepší kandidát mezi uchazeči. „Jednoznačně nás přesvědčil o své kompetentnosti projevem, profesionálním přístupem a vizí organizace otevřené zahraniční spolupráci. Velký akcent kladl na spolupráci s dalšími organizacemi ve městě, ale také s univerzitou. Důraz kladl také na práci s veřejností, zejména dětmi a mladými lidmi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

„Rád přispěji svými zkušenostmi k rozvoji Oblastní galerie a bude mi ctí navázal na úspěšnou práci mých předchůdců. Chci návštěvníkům galerie i nadále přinášet řadu pohledů na výtvarnou scénu, a to nejen regionální, ale i celostátní a zahraniční,“ řekl ke svému nástupu na ředitelské místo Filip Suchomel.

Filip Suchomel je historik uměni a japanolog narozený v Praze, vystudoval obory orientalistika-japanologie a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Pracoval mimo jiné jako vedoucí asijského oddělení Náprstkova muzea v Praze a byl ředitelem Sbírky asijského umění Národní galerie. Ve své odborné práci se zaměřuje na výzkum japonského a čínského umění se speciálním zřetelem na otázky kulturní výměny mezi Západem a Východem. Dlouhodobě se věnuje výzkumu sbírek japonského a čínského umění z národních i regionálních muzeí a rovněž z hradních a zámeckých sbírek, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí.

„Komise pochopitelně zvažovala i zaměření budoucího pana ředitele, které je jasně orientované na východní a japonské umění. To není oblast, které se naše galerie věnuje, nicméně po diskuzi, kterou jsme na toto téma vedli i s panem Suchomelem, jsme došli k závěru, že je to jen jeden z aspektů. Za velmi důležitou považujeme jeho velkou zahraniční zkušenost, přesah, který je schopen do naší instituce přinést a posunout ji dál,“ doplnila Vinklátová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

My tu ale muzeum už máme :-D Zlatý lázně.

Pátek, 3. března 2023, 14:32Odpovědět

Oblastní galerii v Liberci vede nový ředitel, historik umění Filip Suchomel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.