Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prodej nově dokončených bytů v Liberci poznamenal růst úroků u hypoték

Rostoucí ceny úroků u hypoték poznamenaly prodej nových bytů v Liberci. Zatímco v minulých letech měly byty majitele dlouho před dokončením, teď se prodej výrazně zpomalil. Třeba v nově dokončené Rezidenci Liliová v centru krajského města zůstává z 28 bytů třetina volná.

Jde většinou o větší byty od velikosti 3+kk po 5+kk. Obsazené jsou hlavně menší byty, které se prodaly hned, když se objevily v nabídce, a také ty nejlukrativnější větší byty, řekl Petr Černý, předseda představenstva SBD Sever, které je investorem.

„Růst úrokových sazeb byl zásadní, protože ti, kteří tam zamýšleli bydlet, tak těch výrazně ubylo. Nižší poptávka přišla ve druhé polovině loňského roku právě s ohledem na zvyšování úroků. Byli klienti, kteří v bance zjistili, že jim hypotéku nedají," doplnil Černý. Zatím ale v SBD neuvažují o tom, že by volné byty nabídli třeba jako nájemní. „Máme uzavřenou úvěrovou smlouvu, která předpokládá, že se ty byty budou prodávat až do jara 2025, a čekáme, že až budou nabízeny ihned k nastěhování, že se ten zájem zvedne," dodal.

Stavební bytové družstvo Sever (SBD Sever) je dnes největším správcem nemovitostí v Libereckém kraji, ve správě má 11.300 bytů a nebytových prostorů. Většina bytů je v panelových domech na sídlištích. Družstvo ale také investuje do nové výstavby, Rezidence Liliová není prvním takovým projektem, v minulosti už firma postavila bytový dům s nájemními byty v sousedství, další bytový dům vybudovala na Papírovém náměstí v Liberci, největším projektem posledních let bylo 114 družstevních bytů na místě bývalých Montážních závodů.

Aktuálně se SBD Sever podílí na dalším projektu Zahrada Gallas společně s Coop Development, Ungelt Partners a Stavebním bytovým družstvem Praha. Na místě bývalé textilní továrny v liberecké čtvrti Františkov staví sedm bytových domů s 300 družstevními byty. Práce na prvních dvou domech začaly loni v říjnu, z 90 bytů první etapy je přes 40 procent rezervovaných, k nastěhování budou v příštím roce. K pořízení bytu stačí zájemci 20 procent ceny bytu a jednorázový členský příspěvek 50.000 korun, zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 40 let.

„Tady je problém stejný, ta úroková aritmetika přestává fungovat zejména u větších bytů, my tam máme zasmluvněný úrok 6,5 procenta, tak jsou ty splátky poměrně vysoké, což prodej limituje. Přesto bych řekl, že je to v tuhle chvíli jedna z nejatraktivnějším nabídek na trhu," dodal Černý. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636.000 korun, zbytek pak bude splácet v nájmu.

Rezidence Liliová není v současnosti jediným bytovým projektem v Liberci. Nové byty nabízí například projekt Tři věže v Pavlovicích, kde je ze 48 bytů první etapy zatím prodaná čtvrtina. Poslední tři byty z první etapy se 36 byty nabízí třeba projekt Tiskárna Kristiánov, zhruba deset procent volných bytů zbývá ze stovky bytů Rezidence Kaskády v nově vznikající čtvrti Nový Perštýn.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rezidence Liliová

Štítky ČR, byty, stavby, firmy, SBD Sever, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodej nově dokončených bytů v Liberci poznamenal růst úroků u hypoték  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.