Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Liberecký kraj má téměř pět stovek brownfieldů. Zájem o jejich oživení roste, pomoci může seminář

PR článek

Stará sklárna přeměněná v multifunkční centrum, bývalý teplárenský objekt přestavený na lezecké centrum anebo třeba po letech chátrání znovuoživené historické pivovary. Brownfieldy, tedy stavby, které stojí v zastavěných oblastech, ale léta jsou bez využití a chátrají, v poslední době opět vzbuzují zájem investorů. Důvodem je nedostatek vhodných a infrastrukturně připravených pozemků, ale i desítky případů znovuobnovených staveb.

Celá řada obnov hodných obdivu stojí i v Libereckém kraji. Příkladem může být třeba Pivovar ve Cvikově, který se z chátrajícího areálu proměnil ve vyhledávaný turistický cíl, kam si lidé rádi zajedou nejen na pivo, ale i poznat něco z historie vaření piva, která ve Cvikově sahá až do roku 1560.

„Z hlediska ekonomiky by bylo snadnější vybudovat nový pivovar na zelené louce, ale záměrem bylo obnovit stávající pivovar, oživit tradici,“ říká ředitel pivovaru Viktor Tkadlec. Obnova pivovaru začala v roce 2013 a stále pokračuje. „Prostorů je v areálu hodně a postupně v obnově stále pokračujeme, avšak nelze jen obnovovat, ale také hledat jejich využití,“ vysvětluje Tkadlec. A co by poradil případným zájemcům o znovuoživení brownfieldu? „Je potřeba mít trpělivost a míst dost prostředků, náklady jsou až dvojnásobné, oproti nové stavbě. Ale stojí to za to,“ dodává Tkadlec.

Inspiraci mohou zájemci o brownfieldy načerpat při další z řady seminářů na téma brownfieldů a greenfieldů v regionu pořádá Liberecký kraj spolu s Agenturou regionálního rozvoje a agenturou Czechinvest. Tentokrát se akce koná v knihovně a spolkovém centru IGI ve Vratislavicích nad Nisou. Uskuteční se ve čtvrtek 16. března v 10 hodin.

Začátek semináře přinese informace o aktivitách Libereckého kraje v oblasti brownfieldů a greenfieldů. Představí se portál Investičních příležitostí Libereckého kraje, který je k dispozici na webu www.investujpodjestedem.cz; jeho součástí je i databáze těchto míst v regionu. „Tam lze získat další informace o této problematice a vyhledat i vhodné lokality pro podnikatelské záměry. Je také možné se obrátit na Agenturu regionálního rozvoje, která portál spravuje a zprostředkuje potřebné informace," doplnil Jiří Ulvr, radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Na semináři se představí také nově vznikající platforma pro moderní energetiku v libereckém kraji. Následovat bude prohlídka knihovny a společenského centra IGI, které je samo proměněným brownfieldem. Dojde také na prezentaci úspěšných projektů obnovy brownfieldů v kraji, představení dotačních titulů, které jsou určeny pro úpravy brownfieldů a greenfieldů, a možnosti jejich čerpání.   

Na seminář se lze přihlásit na adrese https://investujpodjestedem.cz/seminare/elektronicka-prihlaska-na-seminar/, popřípadě na e-mailové adrese m.psenicka@arr-nisa.cz. Kapacita semináře je omezena a účast je bezplatná.

V Národní databázi brownfieldů, kterou spravuje agentura CzechInvest, bylo ke konci roku 2022 evidováno celkem 4 377 lokalit o rozloze 13 351 hektarů. V Libereckém kraji je jich 478. Nejvíce brownfieldů se nachází v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. V pořadí třetím regionem s největším zastoupením brownfieldů je kraj Liberecký. Z hlediska celkového počtu lokalit byly ke konci roku 2022 v Národní databázi nejvíce zastoupeny brownfieldy průmyslové (30,7 %), zemědělské (28,8 %) a objekty občanské vybavenosti (17,3 %). Rozlehlých brownfieldových lokalit podle dat agentury CzechInvest také meziročně přibylo. Nejvíce jich najdeme v Karlovarském kraji, kde průměrně dosahují rozlohy 10,2 ha.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky brownfield, Liberecký kraj, pivovar, CzechInvest, Agentura regionálního rozvoje, seminář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má téměř pět stovek brownfieldů. Zájem o jejich oživení roste, pomoci může seminář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.