Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Děti budou mít letos levnější vstupné na hrady a zámky. Na Trosky a Bezděz můžete vyrazit i se psy

Hrady a zámky v Libereckém kraji otevřou své brány veřejnosti už 1. dubna. Nalákat chtějí letos do svých prostor zejména děti a mládež, a proto pro ně budou všude levnější vstupenky. Ve vybrané dny budou mít dokonce děti vstup zdarma.

Pro nás je rok 2023 velice významným. Slavíme 20. výročí vzniku Národního památkového ústavu a letos je to také deset let, co fungují územní památkové správy. Národní památkový ústav naposledy zvedal vstupné v roce 2022, a tak v letošním roce došlo k určitému srovnávání vstupného na základních trasách. Ale dosáhli jsme našeho cíle, kdy se radikálně snižuje vstupné pro děti od šesti do osmnácti let,“ uvedl Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově.

Ceny vstupného na rok 2023 - hrady a zámky Libereckého kraje

Bezděz (trasa Hrad Bezděz) 160/130/50 Kč
Frýdlant (trasa Frýdlantský hrad) 180/140/50 Kč
Grabštejn (trasa Prohlídka grabštejnského sídla) 180/140/50 Kč
Hrubý Rohozec (trasa reprezentační prostory) 180/140/50 Kč
Lemberk (trasa reprezentační a soukr. prostory) 180/140/50 Kč
Sychrov (trasa Novogotický klenot Rohanů) 240/190/70 Kč
Trosky (trasa celým hradem) 140/110/40 Kč
Zákupy (trasa Zámek za Františka Josefa I.) 200/160/60 Kč

Vstupné pro mladé návštěvníky bude tvořit zhruba 30 % základního vstupného. Například na Bezdězu je pokles vstupného pro děti zhruba o 10 korun, na Sychrově o 30 korun ze sta na sedmdesát, nebo třeba na Zákupech z osmdesáti na šedesát korun.

Ostatní speciální věkové kategorie, tedy osoby nad 65 let a studenti zaplatí 80 procent ze základní ceny vstupného. „V posledních letech už nedělíme děti na studenty a nevyžadujeme žádný průkaz u vstupů, protože se snažíme obecně podpořit celou mladou generaci a nejenom studující, kteří do této kategorie také spadají,“ doplnila mluvčí NPÚ ÚPS Sychrov Lucie Bidlasová.  

Aby přilákali na hrady a zámky co nejvíc dětí je cílem památkového ústavu podpořit návštěvy té nejmladší generace. „Proto ve dnech 22. a 23. dubna, v návaznosti na Mezinárodní den památek a sídel, který je 18. dubna, budou mít děti vstupné zdarma. Totéž se bude opakovat na Mezinárodní dne dětí,“ upozornil Kadlec.

Na Bezděz a Trosky můžete vzít i psa

Letošní novinkou je bezplatný vstup psů na zříceninu hradu Trosky v Českém ráji a na hrad Bezděz na Českolipsku.

„Vstup bude letos možný se psy na vodítku, kromě organizované prohlídky, kdy bylo v minulosti problémem, když se sešlo více psů.  Ale jinak mohou návštěvníci se psem na vodítku po celém areálu, s výjimkou kaple. Od letošního roku nebude návštěva psa zpoplatněna,“ uvedl kastelán Bezdězu Kamil Seidl.

Obdobné je to i na troskách. „Na Troskách budeme od letošního roku poprvé, po dlouhé době, pouštět do areálu psy. Ale s určitými omezeními. Pejsky pustíme maximálně na druhé nádvoří. Na schodiště a pod vyhlídku Panna a Baba je už nepustíme, protože chceme předejít riziku, že by někdo zakopl o vodítko. Za psy se nebude platit žádné vstupné, ale bude povinnost je mít po celou dobu na vodítku,“ řekla kastelánka Trosek Pavlína Suchomelová.   

Ohodnoť článek

Foto NPÚ ÚPS Sychrov

Štítky hrady, zámky, Liberecký kraj, začátek sezony, vstupné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti budou mít letos levnější vstupné na hrady a zámky. Na Trosky a Bezděz můžete vyrazit i se psy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.