Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lemberk zahajuje sezonu pod lešením, i tak se na zámek vrátí letos filmaři

Druhým rokem bude letos pokračovat rekonstrukce u vstupní části zámku Lemberk u Jablonného v Podještědí. Návštěvníci by tam měli počítat se zhoršenou možností pohybu, nicméně památka bude fungovat bez omezení. Těšit se na svátečně vyzdobené interiéry mohou lidé už o Velikonocích.

„V období velikonočních svátků bude opět zpřístupněna středověká věž Lemberka a Clam Gallasovské apartmá bude slavnostně nazdobeno,“ zve veřejnost ředitel NPÚ, Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

V prostorách zámku však i letos pokračuje obnova vstupních objektů. „Lešení je na prvních dvou vstupních objektech a na ledárně, která stojí vedle. Celý vstup je staveniště, nevypadá příliš reprezentativně. Rekonstrukce intenzivně začala vloni a bude pokračovat celý letošní rok. Letos by mělo začít restaurování omítek,“ popsala situaci kastelánka Renata Černá.

Opravuje se také na Bredovském letohrádku, renovací prochází kůlna kvůli narušené statice a ohradní zeď. „Ale jinak počítáme s tím, že alespoň jednou měsíčně na víkend letohrádek zprovozníme a umožníme návštěvníkům vstup. Rádi bychom připomněli, že to bylo sídlo zahradníka a nějakým způsobem tomu chceme přizpůsobit instalaci,“ poznamenala kastelánka.

Bredovský letohrádek také bude jedním z míst, kde se má na jaře filmovat. Na Lemberk se vrací štáb, který zde bude natáček pokračování oblíbeného filmu Aristokratka. Zámek kvůli tomu bude na krátkou dobu uzavřen, konkrétně v termínu od 29. dubna do 5. května.

„Natáčet budou tentokrát zejména v exteriérech, ve zmíněné Bredovské zahradě a v okolí,“ podotkla Černá a doplnila, že Aristokratka, stejně jako jiné filmy, které se na Lemberku točily, přilákaly více návštěvníků. „Například dětské kolektivy si třeba objednávají trasu po stopách pohádky Tajemství staré bambitky, kterou normálně nenabízíme, ale můžeme zájemcům nějaké zajímavosti z natáčení říci a ukázat jim místa, která z filmů znají,“ doplnila kastelánka.

Na Lemberku si letos také budou připomínat 20. výročí vzniku Národního památkového ústavu, kdy budou prezentovat a nějakým způsobem dokumentovat všechny ty, kteří se zasloužili o obnovy památkových areálů. „V průběhu září či října se na Lemberku uskuteční děkovná mše zakladatelům, Havlovi z Lemberka a Zdislavě,“ dodal Kadlec.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPU Sychrov

Štítky Lemberk, sezona, památky, Jablonné v Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lemberk zahajuje sezonu pod lešením, i tak se na zámek vrátí letos filmaři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.